петак, 12. децембар 2014.

Posne punjene paprike

Za nas pravoslavne, božićni post je počeo 28 novembra,neko posti ceo post, neko nedelju dana i onda se ide na pričest...Evo ideje, za jedan od posnih ručkova.


Sastojci:

200 g ječma
3 komada praziluka, samo svetlo zeleni i zeleni deo
4 čena belog luka
1 šargarepa
400 g baby bella pečurke
2 kašike sitno iseckanog peršuna
oko 6 manjih babura ili oko 12 šilja paprika
1 konzerva od 800 g seckanog paradajza
po ukusu začini;biber, suvi začin, so

Priprema:

Oprati ječam i staviti u manju šerpicu, naliti sa vodom, dodati kašičicu soli i kuvati dok se ječam ne skuva. Sipati u cediljku i ostaviti da se ocedi od viška vode.

U veći tiganj sipati 3 do 4 kašike maslinovog ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi. Praziluk dobro oprati ( ja obično beli deo praziluka sačuvam za neko drugo jelo a pošto će se ovo prvo dinstati pa onda peći, onda koristim i zeleni deo,koji je malo deblji, mada prvih nakoliko listova okolo bacim,vi koristite ono što vi volite ) iseći na četvrtine i iseckati na tanke rezance i pržiti ih na niskoj temperaturi, dok praziluk ne omekša, dodati očišćenu i sitno izrendanu šargarepu i pasirani beli luk i pržiti nekoliko minuta, mešajući, da vam ne zagori.

Na kraju dodati baby bella pečurke, koje ste prethodno oprali i iseckali na sitnije komadiće i pržiti sve zajedno, dok ne ispari sva voda, koje su ispustile.

Skloniti sa ringle, dodati sitno iseckan peršun i začiniti po ukusu,promešati.

Dodati oceđen ječam i sve, još jednom izmešati i probati da li je potrebno još nešto od začina.

Ja sam koristila ljute paprike, ( hot banana peppers ) koje sam očisatila od semenki i žilica, vi koristite koje volite i koje imate i puniti ih sa pripremljenom smesom.
Uzeti vatrostalnu posudu, pouljiti dno i stranice.
Ja sam imala malo viška fila za punjenje, to sam stavila po dnu posude, preko sam naređala punjene paprike i preko paprika sipati sitnije seckan paradajz,zajedno sa sokom,ako nemate dovoljno soka da paprike leže u tečnosti,dodajte još malo vode.
Pokriti sa folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, skloniti foliju i vratiti nazad da samo porumeni.
Ohladiti i poslužiti.



Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Moje najomiljenije jelo na svetu. Kod mene je jednostavna varijanta od dve vrste luka i pirinca, koju pravim samo za badnje vece i to samo za mene jer niko drugi i ne jede. Ovo je divna obogacena verzija,ko zna, mozda moje ukucane i namamim da probaju, ja sigurno hocu:))

    ОдговориИзбриши
  2. Jelena, obožavam posne punjene paprike..mi ih obično jedemo za Sv. Nikolu i to suve a za badnje veče ih obično i ne pravim...da znaš da hoću ove godine. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. One of my favourites! I love this dish with youghurt. :)
    Hugs, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, I never tried with yogurt, I love stuffed peppers and I usually eat one which are stuffed with meat and rice with yogurt, but this,which have no meat I eat them with out because is posno.Hugs, my dear friend:)))

      Избриши
  4. Interesantna kombinacija! Nisam nikad punila paprike ječmom, mora da je poseban ukus. Inače, samo posne i pravim, al se držim nekog mog uhodanog recepta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja jako volim posne paprike sa pirinčem i puno povrća, a volim ih i sa ječmom i sa kinoom...sve su mi lepe na svoj način.
      Najlepše su mi suve posne paprike i uskoro ću ih jesti, na slavi,kod ujne i ujaka.Topli pozdrav.

      Избриши