Mi tikve imamo preko cele godine, ali nekako mi one idu u jesen, ne usred leta, kad imamo izobilje drugog svežeg povrća i zato ja pripremam jela od njih u kasnu jesen..ovog puta sam pripremila mermerno šareni hleb...
Sastojci za žuto testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 g pirea od bundeve, 100 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca
Sastojci za belo testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca
Priprema: Ja sam koristila bundevu, koja je prethodno bila ispečena, podeljena po 150 g i ostavljena u zamrzivač do neke sledeće upotrebe.
U zavisnosti koliko vam je bundeva suva / mokra, možda će vam ovde trebati još brašna.
Od ove količine ćete dobiti 2 vekne.
Brašno prosejati ( prosejte malo više ako vam bude bilo potrebno ) i podeliti na dva dela po 300 g
Uzeti dve zdele po 50 ml mleka, dodati šećer i suvi kvasac,( ako želite možete da koristite i sveži kvasac, 10 g je dovoljno ) izmnešajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
Prvo umesite jedno testo pa drugo, jer ne možete oba testa mesiti od jednom.
U prvi deo brašna napraviti udubljenje, dodati so, pire od bundeve, nadošli kvasac preostalo mleko ( 50 ml ) i zamesiti testo rukom ili mikserom.
Ako vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna, samo dotle dok se lepi vrlo malo za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Može da uzme i malo više vremena, ali budite strpljivi.
Sad tako isto uraditi i sa belim testom.
Kad su vam oba testa narasla istresti na radnu površinu i podeliti svako testo na 6 delova
Rastanjiti testo u u duži pravougaonik pa onda rastanjiti testo u drugoj boji i to testo staviti preko prvog testa. ( ako ste prvo tanjili žuto testo, onda rastanjiti belo i staviti preko ) premazati po želji sa malo otopljenog putera a i ne morate i zavite u rolat. Ostaviti tako pripremljen rolat na stranu.
Sada tanjite belo testo u veći pravougaonik, pa onda tanjiti žuto testo i staviti preko belog testa, premazati sa malo putera i zaviti u rolat. sad ponoviti sa žutim testom prvo pa preko žutog staviti rastanjeno belo testo i zaviti u rolat.
Kad ste pripremili prve tri pletenice, sada uplesti testo, tako što ćete sva tri rolata na gornjoj strani sastaviti i uplesti ih zajedno u pletenicu. Rastanjite rolate malo veće nego što vam je pleh za hleb, jer dok ga upletete biće dovoljno da stane u pleh.
Gornji i donji deo kad ste upleli podviti malo ispod pletenice i preneti u pleh za hleb, koji ste prethodno premazali sa otopljenim puterom ili isprskali sprejom za pečenje. Moj je veličine 32cm x 10 cm.
Pokriti pleh providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se pleh napuni do 2/3 kalupa.
Sad tako isto uraditi sa preostalim testom, ovog puta napravite rolate da budu dve bele pletenice i jedna žuta.
Tako pripremljenu pletenicu staviti u drugi pleh, istih veličina i ostavite da i ta pletenica naraste.
Narasle pletenice premazati sa malo mleka i posuti sa semenkama po vašem izboru.
Ako želite u testo možete da dodate i semenke bundeve, ja nisam.
Zagrejati rernu na 200°C i peći hleb 20 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10 do 15 minuta. Ako hleb počne previše da rumeni prekriti pek papirom.
Ostaviti kratko da se prohladi u kalupu i pažljivo okrenuti da hleb ispadne iz kalupa..po želji premažite hlebove sa otopljenim puterom.
Poslužiti za doručak ili uz ručak..
Prijatno!!!!
Sa bundevom mi je sve super.Ovaj tvoj recept mi se mnogo sviđa! :)
ОдговориИзбришиHvala ti puno...i ja je obožavam na svaki mogući način...
Избриши