Još ni jednom nisam pravila gibanicu gužvaru sa spanaćem, na ovaj recept sam sasvim slučajno naletela i jednostavno se složilo sa namirnicama koje su mi preostale u frižideru...probajte je i vi.
Sastojci: 500 g kora za gibanicu, 90 ml ulja, 4 +1 jaje, 150 ml grčkog jogurta ili kiselog mleka, 400 g sitnog ne masnog sira, 150 g feta sir, 200 g blanširanog spanaća, 1 mali čen sitno iseckanog belog luka, 1 kašičica soli ili u zavisnosti koliko vam je slan sir, 200 ml kisele vode
Priprema: U manju šerpu sipati vodu i pustiti da provri.
Spanać očistiti i oprati i kad voda provri staviti u vreloj vodi i kuvati ga samo nekoliko minuta dok ne svene.Izvaditi u drugu šerpu, u kojoj ste sipali hladnu vodu sa kockicama leda i ostaviti kratko da se ohladi i zaustavi proces kuvanja. Dobro ocedite od viška vode i vodu nemojte bacati ni u onoj u kojoj se spanać kuvao a ni ovu, sjedinite, dobro ohladite i kad je potrebno, zalite svoje sobne biljke sa tom vodom. Ja zalivam moje orhideje sa njom.
Oceđen spanač iseckajte sitno i ostavite na stranu.
U veću zdelu staviti 4 jaja i umutiti ih žicom za mućenje, dodati 50 ml ulja, jogurt,sitno iseckan spanać,sitno iseckan beli luk,so i sjediniti sve zajedno, na kraju dodati obe vrste sira, koje ćete sitno izmrviti ( u zavisnosti koji sir koristite, ja sam koristila takozvani presed cottage ) i još jednom sve izmešati i na kraju dodati 200 ml kisele vode i sjediniti sa mešavinom od sira i jaja.
Staviti dve - tri kore dole na dno, ali tako da vam krajevi malo više preko pekača.
Uzeti jednu koru pa je malo izgužvati i staviti preko tih kora, ako je potrebno kore možete kidati na manje parčiće i tako zgužvane ih stavljati preko kore, sada preliti sa 2 do 3 kašike, ili ako je potrebno i više sa masom od sira, pa opet uzeti nekoliko kora, izgužvati ih i staviti preko i opet posuti sa dve tri kašike masom od sira i tako dok imate materijala.
Na kraju, pogužvati one dve kore, ako je potrebno, iskidajte ih i prekrite celu gibanicu i na kraju prekriti sa korama koje su visile preko pekača.
Oštrim nožem iseći gibanicu na kocke.Posebno umutiti 1 jaje sa ostatkom ulja i preliti preko gibanice i razmazati četkicom preko kora.
Drugi način kako da napravite gužvaru je, prekriti dno pekača sa nekoliko kora i onda svaku koru uzimati i rukom zamakati u pripremljenu masu i po malo zahvatati sir i spanać i ovlaš ih ređati po dnu pekača preko kora i na kraju završiti sa dve suve kore ...meni se viš sviđa ovaj način koji sam vam opisala gore, ali, bez obzira na koji način radite, dobićete izvrsnu gibanicu gužvaru.
Vruću gibanicu kratko ohladiti i poslužiti je uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno!!!!
Uf, izgleda baš za pojesti! Volim gibanice!
ОдговориИзбришиJoj i mi je volimo na bilo koji način..
Избриши