четвртак, 20. децембар 2018.

Univerzalno testo 2

Još jedno univerzalno testo, koje možete da zamesite uveče ili čak oblikovati u šta hoćete, ostaviti preko noći u frižider i sutra ga samo ispeći.


Sastojci: 300 ml toplog mleka ( ili mešavina mleka i kefira, onda će vam trebati 150 ml mleka i 200 ml kefira ), 2 jaja ( jedan deo odvojiti za premazivanje ), 150 ml ulje, 1 kašičica šećera, 1 do 2 kašičice soli ( ako ćete praviti slatko testo, dodajte šećer umesto soli ), 10 g praška za pecivo, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, oko 700 g brašna + - 50 g
po želji šta hoćete za punjenje:
za slano: sir,seckane maslinke, rendani kačkavalj, peršun...
za slatko: džem, nutela, šećer i cimet....
100 g otopljenog putera ili masti

Priprema:
U zdelu sipati mleko ( ja sam koristila 150 ml mleka i 200 ml kefira, volim testa koja se mese sa kefirom ili mlaćenicom, mnogo duže su mi meka i sveža ) dodati kašičicu šećera i zagrejati da je toplo, dodati kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.


U vanglicu prosejati brašno ( odvojiti oko 50 g brašna pa ako je potrebno dodaćete pri mešenju testa, meni je trebalo tačno 675 g ) i prašak za pecivo i u sredini napraviti udubljenje, sipati kefir ili mlaćenicu ili mleko u sredinu, dodati ulje ( ja koristim maslinovo ulje ), blago umutiti 2 jaja i jedan deo ostaviti za premazivanje testa a ostatak sipati u testo i ako pravite slano testo dodati soli a ako mesite slatko testo, onda dodati šećer ( oko 50 g ) i na kraju dodati nadošli kvasac.
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i umesiti dobro testo.


Ja sva testa mesim sa mikserom, samo ga na kraju isipam na radnu površinu, domesim ga rukama, jer na taj način najbolje osetim testo pod rukom.
Testo je meko i po malo lepljivo za ruke.
Oprati vanglicu, premazati testo sa vrlo malo ulja i vratiti u čistu vanglicu. Pokriti i ostaviti preko noći u frižider ili, ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Kod mene je ostalo u frižideru preko noći.
Sutra ujutru izvaditi testo iz frižidera i dok vi pijete vašu prvu jutarnju kaficu, ostaviti testo na sobnoj temperaturi da još malo naraste.


Isipati na radnu površinu i blago pobrašniti ili posuti gustinom ( ja posipam gustinom ) i podeliti testo na pola, ako hoćete manje venčiće, podelite na 4 dela. ( ovo je samo da vam bude lakše da radite sa testom )
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik oko .05 do .08mm debljine, premazati sa otopljenom mašću ili puterom i polovinu, koja je bliža vama posuti sa onim sa čime hoćete da pravite.
Ja sam pola pravila sa maslinama i sitno izrendanim Grana Padano sirom ( kod nas ima da se kupi gotova mešavina za brusketice od maslina, sitno crne i zelene masline, sitno iseckan sitan luk i sve to pomešano sa maslinovim uljem ) a jedan deo sam pravila sa rikotom, , posut sa peršunom a može i feta sir.


Preklopiti sa delom koji je prazan i podesiti da su sve ivice podjednake i pizza sekačem iseći trakice.
Uzeti svaku trakicu i rukama uviti i tamo gde je savijanje, tj duplo testo bez sečenja, tu početi da zivajate u krug ( pogledajte sliku pripreme ) i zaviti ostatak uvijene trakice oko tog dela.
Pripremljena peciva stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Ovo testo ne mora ponovo da raste, zagrejati rernu na 180°C i odmah peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Na isti način možete praviti i slatka peciva.

Prijatno!!

5 коментара: