недеља, 9. децембар 2018.

Prokelj zavijene u slanini

Odlilčan finger food uz pivo, pomfrit a mogu i ljuta krilca uz sve to...


Sastojci: 28 manjih prokelja, 14 dužih režnjeva dimljene slanine, biber i malo suvih začinskih biljkica po izboru ( oregano, ruzmarin, timijan, peršun )
Za umak: 2 kašike dijon senfa, 2 kašike meda ili maple sirup, 2 kašike kisele pavlake ( može i majonez umesto pavlake ), na vrh noža ljute mlevene dimljene ili obične paprike.
Premaz: 1 / 2 kašike dijon senfa i 1 kašika meda ( ja sam taj deo preskočila )

Priprema: Prokelj očistiti, oprati i osušiti i ostaviti na stranu.
Slaninu iseći na pola.

Uključiti rernu na 200°C da se greje.

Svaki prokelj zaviti sa pola parčeta slanine i poređati na pleh,koji ste prekrili pek papirom. ( ako hoćete možete staviti žicu preko pleha pa zavijen prokelj naređati na žicu, u koje ste prethodno zaboli čačkalicu. Ako ćete ih služiti za goste, čačkalice zabodite tek kad ste ih ispekli. Posuti sa začinskim biljkicama.Po želji, premazati sa premazom od meda i dijon senfa pa tek onda posuti sa začinskim biljkicama.. Posle 15 minuta izvaditi, premazati ponovo sa premazom i nastaviti da pečete još 15 minuta ili dok vam slanina ne bude hrskava.


Ja sam moje mogla još malo duže da pečem, ali smo toliko bili gladni da više nismo mogli da čekamo.

Za umak stavite sve sastojke zajedno, izmešati sa viljuškom i poslužiti sa prokeljom..
Po želji, ovako pripremljen prokelj možete poslužiti i kao prilog uz pire krompir...

Prijatno!!!!






1 коментар: