Odličan recept iz mađarske kuhinje..
Sastojci za testo: 500 g brašna, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 1 kašičica + 50 g šećera, 1 mala kašičica soli, korica od jedne pomorandže, 115 g putera sobne temperature, 1 kesica vanilinog šečera ili 1 kašičica vanilla paste, 250 ml mleka, 1 + pola jajeta
i još: pola jajeta za premazivanje testa, prah šećer za posipanje pecivaPriprema: Zagrejati mleko, dodati kvasac i kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
U vanglicu prosajati brašno, dodati so, šećer, vanilu, omekšali puter, izrendanu koricu od jedne pomorandže i blago umutiti dva jaja, ostaviti malo za premazivanje testa a ostalo dodati u brašno,dodati nadošli kvcasac i zamesiti testo.Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i po malo tvrđe testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. U zavisnosti od toplote vaše kuhinje zavisiće koliko dugo će vam trebati da se testo udvostruči.
Dok testo raste, iseckati sitnije 200 g oraha i ostaviti ih na stranu.
U manju zdelicu izmešati šećer, cimet i muškatni orah ( ako ne volite ukus muškatnog oraha, možete ga i izostaviti )Puter treba da vam je mekan da može da se razmaže po testu.
Blago pobrašniti i rastanjiti testo u pravougaonik veličine oko 30cm X 40cm.
Premazati sa omekšalim puterom po celoj površini, posuti sa mešavinom šećera i cimeta i odozgore posuti sa iseckanim orasima.
Zaviti u rolat i napraviti krug od rolata i sastaviti ivice da su vam zajedno.
Oštrim nožem, a najbolje je sa makazama iseći komade, ali ne do kraja, oko 3cm do 4 cm debljine, po želji, možete iseći i tanje parčiće.
Svako parče uvrnuti rukom na suprotnu stranu i tako raditi dok ne završite sa svim isečenim delovima.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo malo naraste.
Posle 20 minuta, uključiti rernu na 200°C da se zagreje.
Naraslo testo premazati sa ostatkom jajeta, koje ste ostavili od testa, i ako hođete, testo možete posuti sa makom ili krupnim šećerom ili ostaviti tako kako jeste.
Peći dok vam ne porumeni, oko 25 do 30 minuta.
Ispečen venac ostaviti kratko da se ohladi, preneti na žicu i ili poriti sa kuhinjskom krpom a ako hoćete da je korica mekša, premazati sa vrlo malo mleka i ostaviti da se ohladi.
Posuti sa prah šećerom, izmešan sa vanilinim šećerom ili napraviti gustu masu od prah šećera, vanile i mleka i preliti preko kolača.
Pecivo poslužiti sa čajem, kafom ili mlekom. Može da vam bude desert ili fini doručak.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар