уторак, 19. април 2022.

Lisnata uskršnja pogača sa kuvanim testom

Uskrs se slavio kod kćerke i ja znam koliko oni svi vole hleb, ovo mi je bila idealna prilika da im umesim hleb, od jednog testa sam im napravila i hleb i slanu štrudlu.

Sastojci za kuvano testo: 200 ml vode, 40 g brašna sa većim procentom glutena

Sastojci za testo: 760 g brašna sa većim procentom glutena ( bread flour ) 280 ml toplog mleka, 80 ml tople vode, 12 g suvog ili 30 g svežewg kvasca, 1 velika kašika šećera, 1 puna kašičica soli, 120 g omekšalog putera

i još: oko 75 g omekšalog putera, 1 jaje i malo mleka

Priprema:  Ovo je poznata japanska metoda pravljenja hleba, koju ja mnogo volim jer testo je izuzetno meko i fantastično da se radi sa njim a pecivo ili hleb koji umesite na ovaj način je izuzetno meko i po nekoliko dana, ako vam bilo šta ostane za sledeći dan.

Prvo skuvati testo, jer treba vam malo vremena da se testo ohladi. U manju šerpicu sipati hladnu vodu i brašno i razmutiti da nema grudvica. Kuvati na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne, stalno mešajući. Treba da izgleda kao puding. Isipati u manju zdelicu, pokriti providnom folijom preko testa, da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi.

Prosejati brašno, zagrejati mleko i vodu da je toplo, dodati kašiku šećra i kvasac, promešati i ostaviti da kvasac zapeni. Ja koristim instant kvasac i stavljam direktno u brašno, dodam šećer i so, izmešam i dodan toplu vodu i mleko,skuvano i prohlađeno testo i zamesiti grubo testo, dodavati omekšali puter  po malo i svaki put dobro izmesiti testo. 

Testo mora da se mesi oko 10 do 15 minuta da bi mogli da ga oblikujete u kuglu koja je meka i glatka, što znači, mesiti testo dokle god imate viška na vašim rukama. Meni je ovo fantastična terapija dok mesim testo a inače možete testo umesiti i u kuhinjskom robotu. Pokušajte da ne dodajete ekstra brašna, ali ako i posle 10 minuta mešenja testo se ne može olikovati, dodavati po vrlo malo, jer nećete da verujete čak i ako dodate vrlo malo previše, ne dobije se ona lepa struktrura testa. Probajte nekad kad imate vremena da pripremite ovakvo testo, videćte da je kao pamuk meko.

Umešeno testo pokriti i ostaviti da vam naraste, možete ga ostaviti i preko noći u frižider, ja jako volim testa koja fermentiraju na hladnom, nekako su mi bolja i ukusnija.

Naraslo testo podeliti na pola ako hoćete da pravite manju pogaču i štrudlu a ako ćete praviti samo pogaču onda podelite na 3 dela i od svakog dela uzeti po malo da napravite unutrašnji cvet ili običnu kuglicu.

Ja sam podelila na pola i od jedne polovine napravila pogaču a od jedne polovine 2 manje slane štrudle koje sam punila šunkom i sirom.

Idemo prvo sa pogačom. 

Svaki deo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini da je oko pola cm debljine. Prvi deo premazati sa polovinom omekšalog putera, staviti drugi deo preko i njega premazati sa omekšalim puterom i na kraju završiti sa trećim delom. Oklagijom blago preći preko gornje kore da poravnjate i iseći testo prvo na 4 dela pa svaki deo još na pola da dobijete 8 trouglova. Svaki trougao raseći od uže strane prema široj  na 3 ista dela i uplesti u pletenicu.

Tepsiju prečnika od 26 do 28 cm prekriti pek papirom i naređati upletene trouglove tako da vam je šira strana, koju ste malo podvili ispod do stranice tepsije a u sredini neka vam budu trouglovi. Od ostatka testa možete napraviti cvet ili samo malu kuglicu i staviti u sredinu gde su uži delovi trougla. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste i popuni tepsiju.

Naraslu pogaču premazati sa umućenim jajetom sa malo mleka ili vode i posuti semenkama po vašem izboru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečenu pogaču možete premazati sa malo otopljenog putera, ja nisam jer nisam imala vremena za to.


Prijatno!!!

Ako hoćete da pravite i pogaču i štrudlice, onda testo podeliti na pola, od jedne polovine napravite pogaču ali onda koristite manju tepsiju, ja sam koristila kalup za tortu od 22cm.

Za štrudlu polovinu testa podelite na 3 dela ako hoćete veću štrudlu ili na 6 ako hoćete dve manje štrudle. Ja sam podelila na 6 delova i napravila 2 manje štrudle, jednu smo isekli kod dece i pojeli odmah a jednu smo ostavili kod kuće pa smo je jeli sledećeg dana sa paradajz čorbom.. Ovakvu štrudlu možete napraviti pa poslužiti za doručak od preostale šunke i sa kuvanim jajima, mladim lukom, paradajz salatom ili šta već vi volite.

Svaki deo rastanjiti u vrlo tanki pravougaonik, staviti iseckanu šunku i kačkavalj i zaviti u rolat. Staviti 3 rolata jedan pored drugog i uplesti u pletenicu. Sad tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa. 


Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Premazati umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C ( moja rerna je jaka i ja uvek pečem na nižoj temperaturi, ali je zagrejem na 175°C ) oko 20 do 25 minuta.
Pečene štrudle ohladiti i poslužiti sa onim sa čim volite. 

Nama se ova štrudla jako dopala i ja ću je praviti ponovo jer mi je testo fantastično i od njega se može praviti i slatko i slano pecivo, slatko sa još nekim dodacima u njemu; limunova korica, korica pomorandže, vanila, rum..

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар