петак, 16. новембар 2018.

Rustični tart/galette sa prazilukom i sirom

Recept iz arhive, koji ću morati uskoro da ponovim...

Još jedan odličan tart/galette sa prhkim testom, koje možete da koristite za slane ili slatke galette.


Sastojci za testo:

250 g svenamenskog brašna
225 g hladnog putera isečenog u male kockice
65 ml ledene vode
prstohvat soli

Sastojci za fil:

400 g praziluka
100 g šampinjona
po ukusu so i biber
pola kašičice italijanskog začina
100 g mešavine sireva ( mozzarella, parmesan, gouda )
1 krompir

i još:

1 jaje
po želji semenke
oko 50 ml pola putera pola ulja za prženje praziluka

Priprema:

Testo možete napraviti mnogo ranije i zamrznuti ga ili ga praviti istog dana. Ja sam ga pravila istog dana.
U vanglicu prosejati brašno, dodati prstohvat soli ili, možete da koristite slani puter, ako pravite slane galette, dodati hladan puter isečen na kockice i utrljati puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu masu, sada dodati ledenu vodu i rukama mesite testo dok ne počne da se sjedinjuje sa vodom.
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, ali nemojte puno da ga mesite jer se puter greje od vaših ruku, nego samo dok možete da ga oblikujete u loptu.
Loptu malo spljeskati i zaviti u providnu foliju.
Od ove količine možete napraviti dve male lopte, svaka lopta je dovoljna da se napravi galetta za dve osobe, jednu možete koristiti odmah a jednu zamrznite.
Ja sam koristila od cele količine testa.
Ostaviti u frižider oko 45 minuta, ili, ako niste puno mesili testo rukama, onda može i kraće.Moje testo je bilo 30 minuta u frižideru.
U slučaju da se testo mrvi, kad ga mesite, dodati prvo pola kašike ledene vode i ako je potrebno dodati još pola..

Dok je testo u frižideru, napravite fil.
Izrendati sireve ili sir koji vi volite, kod mene je bila mešavina 4 vrste sira. ( mozzarella, beli cheddar,parmesan i gouda )
Praziluk očistiti i dobro oprati, odstraniti tvrde zelene delove.
Šampinjone oprati i iseći na manje komade.
Zagrejati ulje i puter dodati šampinjone i pržiti ih nekoliko minuta, mešajući, dodati sitnije isečen praziluk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok ne omekša.
Posoliti, pobiberiti i dodati italijanski začin i sve dobro izmešati.
Ostaviti da se ohladi.

Izneti testo iz frižidera, ako se previše rashladilo, ostavite ga petnaestak minuta na sobnoj temperaturi, blago pobrašniti radnu površinu, pobrašniti i testo odozgore i oklagijom rastanjiti u krug, debljine oko pola cm. ( možda ćete morati da se pomognete sa još malo brašna ako vam se testo lepi za radnu površinu )Preneti testo na pleh koji ste prekrili pek papirom.
U sredini testa staviti malo više od polovine sira, tako da imate ivicu testa slobodnu, oko 5cm, možete i manje, preko sira sipati fil od praziluka ( umesto praziluka možete staviti mleveno meso, tako što ćete ga izdinstati sa malom glavicom crnog luka, pobiberiti i posoliti, po ukusu i na kraju dodati jedan mali čen pasiranog belog luka i malo sitno isečenog peršuna ) sada vašim prstima preklopiti prazne ivice preko praziluka, preko praziluka posuti sa polovinom preostalog sira.
Krompir oljuštiti i oprati i na mandolini iseći što tanje listiće možete i sa tim listićima što gušće možete prekriti preko sira. ( moj krompir je bio veliki, bilo mi je dovoljno samo polovina, drugu polovinu sam isekla i stavila pored galette da se ispeče.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 do 45 minuta ili dok vam testo lepo ne porumeni a ivice krompira dobiju zlatnu bojicu.
Izvaditi iz rerne i posuti sa preostalim sirom, vratiti nazad, isključiti rernu i čim se sir otopi, izvaditi iz rerne.


Skinuti pek papir sa pleha,staviti na žicu da se ohladi, zajedno sa pek papirom oko desetak minuta, iseći na šnitice i poslužiti toplo sa jogurtom, kefirom, pivom, belim vinom.


Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Merhabalar, çok lezzetli ve harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. Zoki, it looks so good! It could be served for breakfast, lunch or dinner. Perfect! :)
    Hugs and kisses, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you my dear Gery. I was thinking of you day before yesterday and I hope that you are well. Hugs my dear friend:)))

      Избриши