уторак, 20. новембар 2018.

Focaccia sa ruzmarinom i krupnom morskom solju

Ostalo još malo ruzmarina u bašti, koji se nije smrzao pa kad ga ima zašto ga ne bih upotrebila, inače to je jedna od začinskih biljkica koju redovno sadim svake godine i koji mi se redovno smrzne u bašti..imali smo prijatelje koji su ispred kuće imali ogromno drvce ruzmarina i iz godine u godinu je raslo, mada su ga oni pokrivali svake godine i uvek im je prezimeo zimu....


Sastojci:  750 g brašna, 430 ml topl vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 2 kašičice soli, ili po ukusu, 125 ml maslinovog ulja, podeljeno na pola, 2 kašike sitno iseckanog ruzmarina, 1 / 2 kašičice krupnije morske soli, 1 čen belog luka
za unmakanje:  dobro nmasalinovo ulje, pola kašičice mešavine italijanskog začina, pola kašičice tucane ljute paprike

Priprema:  U vanglicu sipati toplu vodu, šećer i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
U manju zdelu izmešati brašno i so.
U vanglicu dodati polovinu maslinovog ulja, promešati i sada dodavati po malo brašno i zamesiti testo i kad ste testo zamesili, isipati testo na radnu površinu ili nastaviti da mesite mikserom i mesiti testo oko 5 minuta.
Ako je testo lepljivo, dodavati brašna po malo, samo dotle dok testo ne počne da se odvaja od stranica vanglice ili se lepi za ruke vrlo malo.
Premazati vanglicu sa malo ulja, oblikovati testo u loptu i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne, oko sat vremena.

Uzeti veći pleh 40 cm X 32 cm i premazati ga sa uljem.
Naraslo testo isipati u pleh i vrlo nežno sa vašim rukama ispritiskati testo da se popuni pleh i vrhovima prstiju ispritiskati udubljenja u testo.
Ponovo prekriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.
Gledajte da koristite veći pleh jer ove vrste focaccie ( pogače ) vole da su tanje.

Uključiti rernu na 220°C da se greje.
Naraslu focacciu premazati sa ostatkom maslinovog ulja, posuti sa sitno iseckanim ruzmarinom i krupnom solju i staviti da se peče.
Peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu focacciu izvaditi iz rerne, dok je topla istrljati je sa čenom belog luka ( ne morate ako nećete ) i ja sam je posula sa još malo italijanskog začina.

U zdelicu sipati dobro maslinovo ulje ( mi smo doneli jednu litru sa Krfa ) dodati pola kašičice italijanskog začina, po 2 X u prste ljutu tucanu papriku i poslužiti sa focacciom.


Prijatno!!!!

1 коментар:

  1. Savršeno izgleDA! Moj ružmarin preživi svaku zimu jedino ga je ove godine na proljeće svekrva odlučila obrezati jer je kao prevelik i uspijela ga ubiti.

    ОдговориИзбриши