среда, 21. новембар 2018.

Slana pletenica za doručak

Ovo vam može biti izvrstan ručak uz zelenu salatu ili salatu od paradajza...a idealno je i za nedeljni doručak kad je cela porodica na okupu....u ovoj pletenici imate sve; jaja, sira, šunku, spanać...


Sastojci:  225 g lisnatog testa, 4 jaja, po ukusu so i bibera, 30 g putera, 2 pune kašičice sitno iseckanog peršuna, 12 do 15 baby spanać listića, 4 listića svajcarskog sira, 125 g praške šunke

Priprema:  U tiganj staviti puter da se otopi i razmazati ga po celom tiganju.
Umutiti 4 jaja, odvojiti dve kašike na stranu a u ostalo sipati soli i bibera po ukusu i jednu kašičicu sitno iseckanog peršuna, umutiti sve zajedno i isržiti jaja kao kajganu. Varjaćom pogurati malo jaja da se brže ispeče i onaj deo koji je ostao tečan.
Isipati na tanjir i ostaviti da se ohladi.

Lisnato testo rastanjiti u pravougaonik 25cm X 12cm ili sličnih veličina i rastanjiti ga na pek papiru da lakše prenesete pletenicu.
Sredinu lisnatog testa ostaviti u celini a stranice iseći na trakice oko 2cm debljine.
Premazati celo testo sa onom količinom jajeta koje smo ostavili na stranu.
Na sredinu staviti ispečenu kajganu, preko posuti sa ostatkom peršuna, preko peršuna staviti listiće spanaća, koje ste prethodno oprali i dobro osušili, preko staviti listiće šunke i završiti sa sirom.
Prebaciti isečene delove testa,malo ukoso jedno od drugog, gornji i donji kraj prekriti testom da otopljeni sir ne iscuri.
Premazati sa ostatkom umućenog jajeta i posuti semenkama po vašem izboru.
Ostaviti 15 minuta da odstoji u frižideru i tek onda uključiti rernu na 200°C i kad se zagreje peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ispečenu pletenicu ostaviti na žici bar 5 minuta da se ohladi, iseći reckavim nožem za hleb i poslužiti.
Ja sam od ove jedne pletenice dobila 8 parčadi oko 3cm debljine.


Prijatno!!!!!


2 коментара: