среда, 26. април 2017.

Asparagus with lemon gremolata

Nama su špargle dostupne preko cele godine, a kod vas je ovo idealno vreme za njih


Sastojci: 450 g špargli / šparoga,2 pune kašike sitno iseckanog peršuna,1 kašika sitno iseckanog belog luka,korica od 1 limuna,2 kašike maslinovog ulja,po ukusu so i biber

Priprema: Špargle oprati i iseći donji zadebljani deo. ( nemojte bacati te delove, možete dodati još povrća i napraviti povrtni temeljac / supu )Izbor je vaš, da li ćete špargle skuvati na pari ili ih ispeći u rerni. Ja ih volim na oba načina, ovog puta sam ih pekla u rerni.Peći ih ili skuvati na pari da budu al dente.Preliti ih sa 1 kašikom maslinovog ulja i blago posoliti i pobiberiti.

Dok se špargle peku ili kuvaju na pari, napraviti gremolatu.Peršun oprati,osušiti i sitno iseckati.Beli luk očistiti ( trebaće vam nekoliko većih čenova ) i iseckati najsitnije što možete.U pojedinim receptima sam videla da, umesto belog luka se koristi ljutika, koja se takođe vrlo sitno isecka..ja više volim sa belim lukom.Limun oprati i onom spravicom sa kojom ljuštite krompir, iseći samo koricu, bez onog belog dela, pazite on je gorak. Iseći na sitne trakice i onda iseckati što sitnije možete.Pomešati sve zajedno.

Pečene ili kuvane na pari, špargle staviti na tanjir, preliti sa maslinovim uljem, posuti sa priprepremljenom gremolatom,pobiberiti i posoliti po ukusu i poslužiti.Spargle su podjednako dobre tople, sobne temperature ili hladne.


Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Ovo je odlična ideja sa gremolatom. špargle i mi jako volimo a baš su super d ane zahtevaju da se ljušte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ..Ja špargle nikad ne ljuštim, jer ovdesu toliko mlade da je šteta ljuštiti ih.Pozdrav za tebe i tvoju dečicu.

      Избриши