среда, 16. децембар 2020.

Posna štrudla sa čokoladom

Klasične kolače baš i ne ljubimo mnogo, ali testa i peciva možemo uvek.Za sve vas koji ste vegan ili postite evo poslastice i za vas.


Sastojci:  460 g brašna, 200 ml kisele vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, pola kašičice soli, 135 g pirea od jabuka, korica od manje pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ekstrakta, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, 50 ml ulja, 150 g čokolade za kuvanje, 150 g margarina

Priprema:  Brašno prosejati, dodati suvi instant kvasac, kašičicu šećera, zagrejnu kiselu vodu, ( ja zagrejem kiselu vodu tako što stavim flašicu u vrelu vodu i držim je 5 do 10 minuta ) pire od jabuka, ulje, koricu pomorandže ( ja sam koristila ekstrakt ) i vanilu i zamesiti testo.
Isipati testo na radnu površinu i dobro ga umnesiti, testo je meko, ali se ne lepi za ruke.
Oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste iseckati čokoladu što sitnije možete. Ja sam kupila već iseckanu, koja se koristi za dekoraciju torti.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 istih delova.
Ja više volim da testo delim i upletem nego da pravim kao klasičnu štrudlu, koju rastanjimo u pravougaonik pa je onda zavijemo.
Ostaviti kratko da se podeljeno testo odmori i pokriti ga da se ne suši.

Uzeti jedan deo testa, posuti radnu površinu i testo gustinom pa rastanjiti u što tanji pravougaonik.
Premazati celo testo sa 25 g margarina ( margarin inače ne koristim ali zbog toga što je testo posno morala sam da ga koristim ) posuti sa 25 g iseckane čokolade ( ko želi, može da stavi i više ,ali ne preterujte sa čokoladom ) i zaviti u rolat.
Ostaviti rolat sa strane.
Sad tako isto uraditi i sa preostala 2 dela.
Sva tri rolata nežno rukama malo razvaljati po radnoj površini i uplesti ih u pletenicu.
Ako volite, obe pletenice možete peći na 1 plehu, ali ja više volim da ih pečem posebno u dužem a užem plehu jer volim da mi je štrudla višlja a uža jer kad se obe peku zajedno, obično se testo raširi po širini dok se peče.
Podmazati pleh sa malo margarina ili ulja i staviti upletenu štrudlu. Pokriti i ostaviti da raste.
Sad tako isto uraditi i sa preostala 3 dela.

Posle pola sata uključiti rernu da se greje na 185°C i peći obe štrudle zajedno ili svaku posebno oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene odozgore.
Kratko ih ohladiti u plehu, izvaditi na žicu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Iseći na šnite, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар