среда, 30. децембар 2020.

Linzer kolačići sa bademom

Kolačiće koje sam napravila po receptu moje Katarine su se pojeli pre Božića a ovo mi je bio još jedan recept koji sam htela da napravim i zaista su divni...



Sastojci: 275 g brašna, 100 g badema, 50 g šećera, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice soli, 225 g omekšalog putera, 75 g šećera, 1 kašičica vanile, 2 žumanca, izrendana korica jednog limuna, džem od kajsija, šećer u prah

Priprema :  Bademe staviti na pleh pa ih ispeći da malo porumene i zamirišu.Ja obavezno pečem veću količinu badema pa ih koristim po potrebi.
Ostaviti ih na stranu da se ohlade.
Ohlađene bademe staviti u multipraktik, dodati 50 g šećera i samleti ih u finu brašnastu masu.

Brašno prosejati, dodati cimet, so i sjediniti sve zajedno.
Puter umutiti u penastu masu, dodati šećer, izrendanu koricu limuna i vanilu i još jednom umutiti sve zajedno, dodati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti da se sjedini sve zajedno.
Dodati brašno po malo dok se ne sjedini sa puterom. Ovo možete uraditi mikserom ili rukom.
Isipati testo na radnu površinu i domesiti da napravite kuglu. Podeliti na dva dela, malo spljeskati da dobijete manji disk, zaviti svaki deo posebno i ostaviti u frižider bar sat vremena dok se testo stegne.

Pripremiti dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo, ako je potrebno pobrašnite i gornju stranu testa, na 0.5cm debljine.
Modlom po vašem izboru vaditi keksiće i ređati ih na pleh sa malim razmakom između. Keksići se neće raširiti prilikom pečenja.
Od jedne polovine testa treba da bude pun pleh. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 12 minuta ili dok vam blago porumene.
Dok se prva tura peče, vi pravite keksiće od drugog dela testa.
Kad je pleh pun a prva tura keksića ispečena, peći drugu turu.

Ohladiti keksiće na žici, kad su ohlađeni spajati ih džemom po vašem izboru koji je malo čvrđći, ili ako ih nećete odmah jesti, ostavite ih ne namazane u kutiju pa ih mazati džemom kad su vam potrebni.
Pre služenja posuti ih šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар