уторак, 15. децембар 2020.

Posne lisnate kiflice

 Ne deluju uopšte da  su posne jer se tako lep listaju, kao da su pravljene sa puterom


Sastojci:  420 g brašna ili speltinog belog brašna, 165 ml kisele vode, 50 g šećera ili po ukusu, 50 ml maslinovog ili ulja po vašem izboru, 7 g suvog ili 20 g  svežeg kvasca, 1 puna kašika jabukovog sirćeta, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera, pola kašičice soli, džem, 120 g posnog putera ili margarina

Priprema:  Puter iseće na štapiće po 20 g svaki i staviti u zanrzivač da se smrzne, na taj način ćete lakše izrendati puter.

Prosejati brašno i siati u zdelu u kojoj ćete zamesiti testo. Kiselu vodu zagrejte zajedno sa flašom ispod vrele vode ili ostaviti ranije na sobnoj temperaturi.

U brašno dodajte šećer, ( ja sam stavila samo 20 g jer nam je dovoljno slatko sa posutim prah šećerom i džemom ) suvi kvasac, ( ako koristite svež kvasac rastvoriti ga prvo u malo vode sa šećerom i kašičicom brašna  i ostaviti da naraste ) ulje ( može i otopljen posni puter ) jabukovo sirće, vanilin šećer i na kraju dodati kiselu vodu i zamesiti testo. Možda će biti potrebno malo više ili manje brašna, jer sva brašna ne upijaju isto tečnost.

Testo isipati na radnu površinu i dobro ga izmesiti. Ceo proces se može napraviti i u velikom kuhinjskom mikseru. a sva testa zamesim mikserom ali ih ručno doradim na radnoj površini. Ako je potrebno prilikom mešenja dodavati po vrlo malo brašna ili tečnost. Ako mi je testo tvrdo, obično samo blago nakvasim ruke vodom i mesim testo mokrim rukama dok testo ne upije dovoljno tečnosti da bude meko. Umešeno testo oblikovati, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo isipati na radnu pobršinu i podeliti na 8 jednakih jufkica, oblikovati h i ostaviti da se kratko odmore, lakše će se testo tanjiti.


Blago pobrašniti radnu površinu i svaki deo testa rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira. Uzeti jedan deo i izrendati 20 g smrznutog posnog putera, ja sam koristila ovaj puter i dopao mi se.


Staviti drugu rastanjenu jufkicu preko pa i preko nje izrendati puter i sad takoisto uraditi i sa trećom a četvrtu jufkicu samo staviti preko prethodne 3 i ostaviti na stranu.


Sad tako isto uraditi i sa preostalih 4 jufkica. Uzeti prve četri jufkice i rastanjiti u što veći krug možete, ja volim da je testo tanje i kad zavijem kiflicu da ima što više navoja, vi pravite onako kako vi volite.

Rastanjenu jufku iseći na 16 delova ili na 12 ako volite da su kifle veće, i na svaki deo stavite džem po vašem izboru, zaviti u kiflicu i ređati na pleh prekriven pek papirom. Prekrite kuhinnjskom krpom ili provdnom folijom da se kiflice ne suše dok vi pravite kiflice od onog drugog dela testa.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.

Kad ste završili sa svim kiflicama, pokriti testo i ostaviti da još jednom naraste. Zagrejati rernu na 175°C i peći kifle, koje ste prethodno premazali sa malo otopljenog posnog putera ili ako imate bilo koje posno mleko ( bademovo, pirinčano ) i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam kiflice ne porumene po vašem izboru.

Pečene kifle ostaviti da se prohlade, preneti ih na žicu i ostaviti da se ohlade. Posuti prah šećerom izmešan sa vanilom i poslužiti uz čaj, sok ili kafu...odlične su i sledećeg dana, samo ih kratko zagrejati.




2 коментара: