среда, 2. децембар 2020.

Domaći hleb

Odavno sam kupila brašno od nauta / slanutka, htela sam da pravim neke palačinke i nikad do dodje na red i juče mi je baš bio lep dan za igranje, od jednog dela tog brašna, uz dodatak namenskog brašna, napravila divan hleb.


1 cup = 250 ml
Sastojci:  7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 cup vode, 1/2 cup brašna od nauta / slanutka, 1/2 cup vode, 60 ml maslinovog ulja, 1 i 1/2 kašičica soli ili po ukusu, 3 do 4 cup svenamenskog brašna

Priprema: Mislim da mi je ovo prvi put da pišem recept a da nije sve tačno izmereno u gramima, ali juče na vagici baterija otkazala poslušnost a po kiši mi se nije išlo u prodavnicu, tako da sam merila sa kanadski cup i nadam se da vam neće biti neki veći problem da se snađete.

U zdelu od miksera sipati vodu, dodati šećer, suvi kvasac i mlaku vodu, promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
U blender ili multipraktik sipati pola cup vode i dodati pola cup brašna od nauta / leblebija i izmikstati dok ne bude gusto i penasto. Ostaviti na stranu.

Uključiti mikser da radi i u penušavi kvasac dodavati po malo ulja i mase od nauta dok se sve ne sjedini, kad se sjedinilo dodati 2 cup-a brašna i stalno da vam je mikser uključen i da mesi testo i onda dodavati još po malo brašna, sve dotle dok ne dobijete meko testo i koje se odvaja od stranice zdele. Tako pripremljeno testo mesiti još 5 minuta ili isipati pa ručno domesiti testo i testo vam treba biti meko ali da se ne lepi za ruke.
Premazati oblikovano testo sa malo ulja, vratiti nazad u zdelu i ostaviti na toplom mestu da naraste. Narasli testo pritisnite rukom da izađe sav vazduh iz testa, oblikovati još jednom i ostaviti da odstoji još pola sata.

Blago pobrašniti radnu površinu, isipati testo i prvo rukama rastanjiti testo, pa onda oklagijom da je oko 1cm debljine.
Iseći na deblje trake testo sa strane a sredina neka ostane cela pa ovlaž prebacite trake jednu preko druge. Ako želite, testo možete podeliti na 3 dela pa uplesti u pletenicu.
Posuti hleb odozgore sa brašnom.

Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti da naraste još pola sata. Pre nego što stavite u rernu da se peče možete posuti sa još brašna da izgleda kao iz pekare, a ako nećete i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.

Pečen hleb ostaviti na žici da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti.


Prijatno!!!!


Ja sam morala da pojedem okrajak sa malo mog domaćeg ajvara

Нема коментара:

Постави коментар