субота, 26. јануар 2019.

Kuglice od pikan oraha i urmi

Ove kuglice se mogu koristiti kao poslastica ili, ako ih ne prelijete čokoladom, kao energetske pločice posle vežbanja u teretani.
Pravljene su bez zaslađivača i sa prirodnim sastojcima, tako da možemo da ih koristimo i kao zdravu poslasticu i gluten free je.


Sastojci: oko 15 mekih urmi, 250 ml pekan oraha, 125 ml ne zaslađenog izrendanog kokosa, 1 puna kašika javorovog sirupa, po prstohvat; kurkume, mlevenog đumbira, i cimeta,  ( može i bez njih ali su meni lepše sa njima )  1 manja kašičica morske soli i čokolada za prelivanje kuglica ili kokos za valjanje kuglica

Priprema:  Ja koristim urme / datulje koje su vrlo mekane, vaše urme ako nisu meke preliti ih sa vrućom vodom, ali im prethodno izvadite koštice i ostavite ih da omekšaju.
Ocediti od viška vode i osušiti ih kuhinjskim papirom..

U blender staviti omekšale urme, pekan orahe, ako ih nemate, koristite obične orahe, javorov sirup i malu kašićicu soli ( ako koriste običnu kuhinjsku so, koristite vrlo malo jer morska so je mnogo manje slana od kuhinjske soli ) i samleti sve zajedno samo dok se sve sjedini i ako imate komadiće oraha, sasvim je u redu.

U jedan tanjir sipati ekstra kokosa. Vaditi kašičicom masu i oblikovati u kuglice, uvaljati ih u kokos i stavljati na tanjir.Ostaviti u frižider najmanje tridesetak minuta i tek onda ih poslužiti.
Od ove količine bi trebali dobiti oko 12 kuglica u zavisnosti kolike ih pravite. Moje su bile za dva zalogaja a po želji možete ih praviti i da su manje.

Ja sam moje htela da prelijem čokoladom te ih nisam valjala u kokos.Ostavila sam ih u frižider preko noći.

Otopiti 100 g čokolade na pari uz dodatak jedne kašike ulja. Staviti svaku kuglicu u čokoladu i preliti kašičicom, viljuškom izvaditi kuglice i stavljati na pek papir da se osuše. Pre nego što se osuše možete posuti odozgore sa mrvicama čokolade ili ostatak otopljene čokolade staviti u kesu za zamrzivač, odseći ćošak na kesi i stiskajući kesu praviti šare sa čokoladom iz kese.

Ostaviti ih da se čokolada stegne i pažljivo ih stavljati u korpice od papira. Ostaviti ih još malo na hladno mesto i poslužiti kad se čokolada potpuno stegla.


Prijatno!!!!

2 коментара: