понедељак, 14. јануар 2019.

Teletina u mirisnom sosu od paradajza

Vrlo ukusno jelo....Recept iz arhive


Sastojci:

700 g telećeg ili junećeg mesa
1 velika glavica crnog luka,sitno iseckanog
3 čena pasiranog belog luka
160 g paradajz pirea
150 ml crvenog ili belog vina
1 do 1.5 l vode ili goveđeg temeljca
po ukusu biber, so, suvi začin, crvena dimljena paprika
1 grančica ruzmarina
3-4 grančice majčine dušice
sitno iseckan peršun
ulje

Priprema:

Meso oprati i iseći na parčiće kolike vi volite da su veliki. Ja sam kupila meso koje je već bilo isečeno na komade. Osušiti kuhinjskim papirom i očistiti od viška masnoće.
Staviti u jednu veću zdelu i po ukusu pobiberiti, posuti sa suvim začinom i crvenom dimljenom paprikom i posoliti ( ne puno ) i sve izmešati.
Ostaviti u frižider da malo odstoji sa začinima.

U dublju šerpu sipati malo ulja i dobro zagrejati, staviti začinjeno meso i propržiti da samo porumeni sa obe strane.
Izvaditi meso u drugu zdelu i poklopiti.
U isto ulje dodati iseckan crni luk i pasirani beli luk i pržiti dok luk ne omekša, mešajte da vam ne izgori.
Naliti sa vinom, izgrebati sa varjačom sve što se zalepilo za dno dodati pire od paradajza i kuvati zajedno dok polovina tečnosti ne uvri,dodati meso, naliti sa temeljcem ili vodom samo da tečnost prekrije meso, dodati sveže začinske biljkice ( zavežite ih u zavežljaj da ih lakše otklonite ) pobiberite, posolite, po želji dodati malo mešavinu suvog začina i probajte, ako vam je sos malo kiseo, dodati pola kašičice šećera,sve promešajte i smanjite temperaturu i kuvati dok se sos ne zgusne a meso omekša.

Poslužiti sa kuvanim pirinčem ili krompirom i posuti sa sitno iseckanim peršunom.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Прелестно ястие!...Разбира се и великолепно сервирано,Зори!
    Поздрави и усмивки:)!

    ОдговориИзбриши
  2. От сърцето ми Благодаря ви , скъпи ми Милена . Поздрави и прегръдка

    ОдговориИзбриши