среда, 30. јануар 2019.

Čokoladni Kroasani

Čokolada i mi...ne volimo je ali ovi krosani su nas oduševili...možda će se dopasti i vama.



Sastojci: 500 g brašna, 120 ml vode, 120 ml mleka, 1 puna kašila šećera, 2 kašičice soli, 7 g suvog 20 g svežeg kvasca, 50 g otopljenog putera, 225 g putera, 150 do 200 g sitno iseckane čokolade za kuvanje
i još: 1 umućeno jaje

Priprema:  Brašno prosejati i dodati suvi kvasac, ako koristite svež kvasac onda ga razmutiti u toplu vodu i ostaviti na stranu da zapeni.
U prosejano brašno dodati toplo mleko, otopljen puter,so ( ako koristite slani puter onda stavite soli po vašem ukusu, ja koristim ne slani puter ) šećer, kvasac i zamesite glatko testo. Premazati testo sa vrlo malo otoljenog putera ili ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.

Preporučila bih vam da koristite kvalitetan puter, nikako margarin, ali ako se nema šta da se radi, koristite ono što imate.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na dva jednaka dela i onda svaki deo podeliti na još 4 dela.
Oblikovati testo u kuglice, prekriti ih i ostavite 15 minuta da se odmore.
Imate dva načina kako da koristite puter; ili smrzunti ili sobne temperature. Ja koristim oba načina i podjednako su mi dobri.

Ja sam koristila čokoladu koju sam već kupila ovakva kakva jeste a vi, ako nemate ovakvu čokoladu onda nožem iseckajte što sitnije možete i staviti u zdelu.Ja sam koristila čokoladu za kuvanje a vi koristite čokoladu koju vi volite.


Ovog puta sam koristila puter sobne temperature.
Uzeti jednu jufkicu i blago je rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i ostaviti je sa strane i isto tako uraditi i sa ostale 3 jufkice a preostale jufkice neka su vam pokrivene da se testo ne suši.Ako je potrebno pomažite se sa gustinom tokom tanjenja.

Uzeti jednu rastanjenu jufkicu, premazati je sa šestinom putera ( podelite puter na 6 dela po 25 g a preostali deo podeliti na 2 dela i to ostavite sa strane,trebaće vam kasnije ) i posuti sa iseckanom čokoladom, preko nje staviti opet jufkicu, premazati puterom ( ako koristite smrznuti puter onda narendajte na krupnu stranu renda ) i posuti čokoladom i sad opet treća jufkica, premazati puterom, posuti čokoladom i završiti sa četvrrtom jufkicom.
Tako pripremljene jufkice preneti na veliki tanjir, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider dok vi to isto sad uradite sa preostale 4 jufkice.
Kad ste završili sa tim delom posla, posuti radnu površinu sa gustinom i izvaditi one prvwe jufkice koje su bile u friđideru a ove druge staviti na tanjir, prekrite i ostavite sada njih u frižider.
Testo pomoću oklagije rastanjite u što veći krug možete.
Premazati sa polovinom putera koji ste podelili na 2 dela i ostavili na stranu i ako vam je ostalo još seckane čokolade posuti preko.
Iseći na 4 dela pa onda još svaki deo na 4 dela, zaviti kao kiflu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaju vam 2 pleha )

Prvi pleh vratiti staviti u frižider a izvaditi premazane jufke i sad to isto uraditi i sa njima. Ostavite u frižider oko sat vremena a dotle će kroasani još da narastu.
Izvaditi jedan pleh napolje i tek onda uključite rernu da se greje na 200°C
Kad se rerna zagrejala izvaditi prvi pleh, premazati testo sa umućenim jajetom, po želji možete sipati nekoliko kapi mleka i pecite oko 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
To sad isto uradite i sa drugim plehom.


Pečene kroasane možete da pospete sa prah šećerom ili da otopite čokoladu, sipati je u kesu za zamrzivač, odseći vrh i preliti ih sa otopljenom čokoladom preko njih tako što ćete ići kesom, nežno je stiskajući preko kroasana. Ako ovo radite, ostavite ih da se malo prohlade.
Ove krosane možete da napravite i veče pre, ostaviti ih preko noći u frižider i ujutru, pre pečenja ostaviti ih na sobnoj tewmperaturi oko pola sata pre nego što ih pečete.


Od ove količine trebate dobiti 32 kroasana normalne veličine.
Poslužiti sa kafom, čajem,sokom, čokoladnim mlekom ili šta vi već volite.


Prijatno!!!!

2 коментара: