четвртак, 3. јануар 2019.

Posna čorba na vodi

Ovakvi obroci su nam odlični i za one koji poste i za one koji ne poste ali žele da odmore stomak od silne hrane koju smo konzumirali tokom praznika.


Sastojci:  Pola struka praziluka, 4 manje šargarepe, pola glavice manjeg kupusa, 250 g šampinjona, 1 puna kašika paradajz pirea, 1 puna kašika pirea od ljute paprke, začini po vašem ukusu, 1 list lovora 2 čena belog luka, seckani peršun, voda, 

Priprema:  Praziluk očistiti, preseći na pola i isprati pod mlazom hladne vode.
Šargarepu očistiti,oprati i iseći na kolutove.
Kupus, ako je glavica velika onda vam je dovoljna 1 četvrtina, ako je manja onda pola glavice, skinuti spoljne listove i iseći na kockice.
Šampinjone očistiti i iseći na manje listiće.
Beli luk očistiti i iseckati na krupnije.

U šerpu staviti iseckani praziluk, sipati malo vode i dinstatri dok praziluk ne omekša, po potrebi dodavati po malo vode.

U izdinstani praziluk dodati iseckan kupus, šargarepu na kolutove,sitno iseckan beli luk, pire od paradajza i paprike i naliti sa vodom da vam povrće ogrezne.Poklopiti i kuvati na tihoj temperaturi oko pola sata ili dok vam povrće ne omekša, ako je potrebno dodavati po malo vruće vode.

Dodati isečene šampinjone i kuvati sve zajedno još desetak minuta.( ja volim ljuto i dodala sam i dve male ljute papričice )
Na kraju začiniti sa začinima po vašem ukusu a gustinu čorbe odredite po vašem ukusu i ako je potrebno doliti još vruće vode i pustite da samo provri.


Posuti seckanim peršunom i poslužite je toplu.


Prijatno!!!!


2 коментара: