субота, 5. јануар 2019.

Posni kiseli kupus sa pirinčem

Kombinacija koja nam ne pada na pamet često, ali je nama bio izvrstan posni ručak.


Sastojci: 1 kg kupusa ribanca, 2 manje glavice crnog luka, 100 ml maslinovog ulja, 4 šargarepe, 2 čena belog luka, 400 g šampinjona, 2 lovorova lista, začini po ukusu, 200 g kočanskog pirinča

Priprema:  U šerpu sipati polovinu ulja, dodati kupus ribanac, koji ste prethodno isprali ako je previše kiseo, ako nije, ostavite ga tako kako jeste, samo ga iseckajte da bude što sitniji, dodajte 400 ml vode i lovorov list,  poklopite i kuvajte / dinstajte ga na osrednjoj temperaturi dok kupus ne omekša. Povremeno promešajte i ako je potrebno dodajte po još malo vode.

Pirinač očistiti, isprati pod mlazom hladne vode i naliti sa 1 l vode. Ovde je stavljeno više vode iz razloga što nećemo da nam se napravi kašast pirinač, već da je kuvan i da ostane još vode u šerpi. 
Skuvani pirinač ocediti od viška vode i isprati pod mlazom hladne vode. Pazite da pirinač ne prekuvate, moraju da ostanu cela kuvana zrna.

U veću šerpu sipati drugu polovinu ulja, dodati sitno iseckan crni luk, sipati 200 ml vode, poklopiti i dinstati dok luk ne omekša. U omekšali luk dodati šargarepu, koju ste prethodno očistili i iseckali na manje kockice i beli luk, koji ste isekli na malo krupnije komadiće. Poklopite i dinstajte.
Dok se šargarepe izdinstaju, vode u šerpi bi trebalo da nestane, sada dodajte šampinjone, koje ste očistili i isekli na listiće i dinstajte sve zajedno, tek kad sva voda uvri, koju su šampinjoni ispustili, začinite po ukusu, dodajte skuvani pirinač i sve dobro sjedinite.

Dok je ovo gotovo i kupus bi trebao da vam je gotov, isipajte kupus u šerpu sa lukom, sjedinite i poslužite toplo.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. veoma mi se sviđa ovaj recept. Baš sam se pitala šta bih mogla da pravim od kiselog kupusa. Hvala na divnoj ideji.

    ОдговориИзбриши
  2. Kato, drago mi je da ti se dopada, samo da znaš, ja sam se oduševila i baš sam se prejela...Topli ti pozdrav šaljem i hvala.

    ОдговориИзбриши