петак, 4. јануар 2019.

Slatki posni kroasani / kiflice

Ovo su kiflice ali me više teksturom podsećaju na kroasane, spolja su hrskave a unutra mekane..možete ih praviti prazne ili punjene sa džemom.


Sastojci:  250 g sve namenskog brašna, 150 g brašna za hleb, 225 ml do 250 ml tople vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 g šećera ili po ukusu, 1 / 2 kašičica soli, korica od imuna ili pomorandže, 75 ml ulja, 1 kesica vanlinog šećera
i još: 150 g +  margarina

Priprema:  Prosejati obe vrste brašna, dodati suvi kvasac, šećer, so, ulje, limunovu koricu, vanilu i na kraju dodati toplu vodu. Sipati prvo 200 ml i ako je potrebno dodati još vode, jer sva brašna ne upijaju tečnost na isti način.
Zamesiti testo i na kraju ga dobro izraditi rukom ili mikserom i ako je potrebno dodati vrlo malo brašna, samo da se testo ne lepi za ruke a treba da bude meko i glatko.
Premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti da testo naraste.
Ako koristite svež kvasac, razmutiti ga u malo tople vode i šećera i ostaviti da se podignepa tek onda dodati u brašno.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 8 kuglica, moja je svaka bila između 90 i 93 g i ostaviti ih da se odmore. Pokriti da se ne suši.
Na radnu površinu posuti malo gustina i svaki deo testa rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira.
Uzeti jednu jufku, i sad imate opciju, da koristite smrznuti margarin, koji ćete izrendati preko jufke, ili da koristite omekšali margarin i da premažete preko jufke.
Ja sam koristila smrznuti margarin.
Preko staviti drugu jufku, izrendani smrznuti margarin, treća jufka, smrznuti margarin i završiti sa četvrtom jufkom.
Staviti na tanjir, koji ste posuli gustinom, posuti i odozgore i ostaviti u frižider dok vi to isto radite sa preostale 4 jufkice.
Kad ste završili sa njom, nju staviti u frižider a izvaditi prve kufkice koje ste ostavili u frižideru.
Pomozite se gustinom i rastanjite jufkice koliko možete tanje.
Rastanjenu koru premazati sa margarinom ili izrendati preko smrznuti margarin, iseći na onoliko delova na koliko volite da su vam kiflice / kroasani veliki, stavite na početak trougla džem ili ako ih volite prazne, bez i zavite u kiflu tako što ćete donji, uži deo, nežno vući od sebe dok motate kiflu.

Staviti ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom Pokriti ih providnom folijom i sad isto tako uraditi i sa drugim delom testa, koje je u frižideru.
Kad ste završili, pokriti ih i ostavite da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi.
Uključite rernu na 200° C (vi najbolje poznajete svoju rernu kako peče, da li treba jača ili niža temperatura ) da se greje.
Otopite ostatak margarina i premažite preko zavijenih kiflica i po želji posuti ih sa čim vi volite.
Peći ih dok vam lepo ne porumene.


Pečeno pecivo ostaviti na žici da se ohladi, posuti sa prah šećerom i poslužiti.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар