уторак, 15. јануар 2019.

Piletina "Gloria"

Idealan ručak za vas i vašu porodicu a takođe je dobro, ako ste pozvani na večeru ili ručak, gde svako od vas treba nešto doneti.....nema osobe koja ovo ne voli.

Recept iz arhive....


Sastojci:
originalni recept  sa nekim mojim izmenama


2 do 3 veća komada pilećeg belog mesa
po ukusu so, biber, vegetin mix za piletinu
oko 150 g brašna
3 do 4 kašike ulja + 2 kašike
25 g ne slanog putera
500 g svežih šampinjona
po ukusus o i biber
1 glavica crnog luka
2 grančice majčine dušice
2 do 3 čena belog luka

Sastojci za bešamel:

50 g ne slanog putera
40 g brašna
1 kašika sveže isceđenog limunovog soka
375 ml pilećeg temeljca
125 ml mleka
125 ml pavlake
100 g krem sir ( ne mora )
peršun

Priprema:

Pileće grudi oprati i osušiti kuhinjskim papirom.Iseći meso popreko u komade oko 3cm širine. Posoliti, pobiberiti i posuti sa vegetinim miksom za piletinu i sve dobro izmešati. Pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti nekoliko sati u frižider ili, najbolje preko noći.

U plitak tanjir staviti 150 g brašna i svako parče piletine uvaljati u brašno.
U tiganj sipati ulje i zagrejati ga na jačoj temperaturi,dodati piletinu i pržiti sa svake strane dok vam ne porumeni ( piletina ne mora da bude pržena, treba samo da porumeni, jer će se još peći u rerni )
Isprženu piletinu staviti u vatrostalnu posudu, koju ste prethodno podmazali sa hladnim puterom.

Obrisati tiganj u kom ste ispržili piletinu, dodati 2 kašike ulja i 25 g putera i otopiti, dodati deblje isečene šampinjone, ( ja sam koristila baby bella ) sitno iseckan crni luk, pasirani beli luk i pržiti sve dotle dok tečnost, koju su šampinjoni ispustili ne uvri. Pobiberiti, posoliti i dodati sitno iseckane listiće majčine dušice i sve izmešati.
Sipati preko piletine.


Tiganj obrisati kuhinjskim papirom i staviti puter da se otopi, sipati brašno i pržiti nekoliko minuta, ali pazite da vam ostane brašno belo.
Sipati pileći temeljac i limunov sok i žicom za mućenje dobro izmutite da nemate grudvice i na kraju dodati mleko i pavlaku i kuvajte ,stalno mešajući, dok se malo ne zgusne, na kraju dodati krem sir,koji ste isekli na manje kockice i mešajte dok se sir ne otopi.
Sipati preko šampinjona i pokriti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 45 minuta.


Poslužiti toplo sa pire krompirom, pastom ili kuvanim pirinčem i posuti sa sitno iseckanim peršunom.


Prijatno!!!!!

P.S. Originalni recept je bez krem sira, ja sam imala parče, koje mi je bilo žao da ga bacim te sam ga stavila u bešamel, znači, može i bez krem sira.

14 коментара:

  1. You're right, everybody loves it! It looks really delicious!
    Have a wonderful day, my dear Zoki! :)

    ОдговориИзбриши
  2. mm sigurno lepo sa pire-om. Ja bih volela i malo zalfije u ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala demi.....svako može dodati od sveđih začina ono što voli...ja sam na primer dodala majčinu dušicu u šampinjone, jer je obožavam i sa njima mi se idealno slaže. Slobodno dodaj ono što voliš. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Slazem se, i ovako sa majcinom dusicom cini mi se da je lepo.

    ОдговориИзбриши
  4. Kakva slucajnost draga Zoko i ja sam Natasin recept isprobala za vikend. To je previse jako za moj ukus ali se mom suprugu dopada.
    Sa zakasnjenjem da napisem da ja vas recept za princez krofne isproban i ukucani su odusevljeni sto mi je najbitnije. Testo mi je uspelo. Nisam bas dobila pravilne oblike ali su visoke i supljikave. Ja se drzim na distanci od belog secera tako da im moram verovati na rec da su ukusne :)
    Hvala za receptic i sretna nova godina vasoj porodici i vama od srca :)

    ОдговориИзбриши
  5. Mora da volimo iste stvari...nama se jako dopalo,ali sad o ukusima ne smemo da raspravljamo,drugi put tebi samo pšiletina i salata a mužu ovako.
    Drago mi je da su princezice uspele, za oblik ćeš već se ti izvežbati, to je sve do prakse, važno je da su one narasle.
    Srećna i uspešna i vama Nova 2015 godina i zagrljaj za vas.

    ОдговориИзбриши
  6. Piletina je najzastupljenije meso na mom stolu i novi recept uvijek dobrododje. Gljive i mirisno bilje je samo mogu jos vise oplemeniti - izgleda odlicno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su ove dve kombinacije odlične i mogu ih jesti kad god hoćeš. Od srca ti hvala.

      Избриши
  7. Jako fino, meni bi se ovako lijepo iskombinirano i začinjeno sigurno svidjelo, preostaje isprobati :)

    ОдговориИзбриши