недеља, 29. март 2020.

Čaj od majčine dušice

Mi mnogo volimo čajeve, i obavezno ih popijemo posle naše večernje šetnje, sa dodatkom limuna i meda, odličan napitak pred spavanje. Ovakav čaj se može piti i topao i hladan. Inače, čaj od majčine dušice je veoma dobar za kašalj i ja uvek imam svežu majčinu dušicu, jer je koristim dosta u kuvanju, inače može da stoji jako dugo u frižideru.

Nemam originalnu sliku pa sam posudila moju sliku sa Coolinarike


Sastojci: 3 do 4 grančice majčine dušice / timijana, 375 ml provrele vode
i još: limun, med, đumbir..

PripremaGrančice majčine dušice oprati i otresti od viška vode.
Umesto svežih grančica možete koristiti 2 kašike suve majčine dušice.
Vodu provreti.

U čajnik staviti grančice majčine dušice i preliti sa provrelom vodom.
Ostaviti da tako stoji 10 do 15 minuta.
Odstraniti grančice majčine dušice i poslužiti topao čaj sa kriškama limuna, medom, listićima đumbira a možete ga poslužiti i bez ovih dodataka.

Leti skuvati veću količinu ovog čaja, dobro rashladiti, dodati kriške jabuke ili breskve i poslužiti sa ledom kao letnji napitak.


Prijatno!!!!


Nešto više o majčinoj dušici

Antioksidant pun gvožđa, mangana i vitamina K

Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, je biljke koja se još od davnina koristi u kulinarstvu kao začin, a u narodnoj medicini čajevima od ove biljke ublažavaju se mnoga zdravstvena stanja.

Antioksidant 
Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.
Brojne studije su potvrdile da timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a naučnici su ga čak povezivali s prevencijom Alchajmerove bolesti.

Kašalj
Topao čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala da pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjenju kašlja. Sastojci iz timijana deluju opuštajuće na bronhije.

Varenje
Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u varenju jer smanjuje nadustost, budući da sadrži sastojke koji reduciraju gasove i deluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve creva.

Minerali i vitamini
Kad pomislite na namirnice bogate gvožđem, čaj od majčine dušice je najverovatnije poslednje što vam pada na pamet. Ali čaj od dve supene kašike sušene majčine dušice, snabdeće vas sa 3,56 mg gvožđa, što je zapravo petina dnevnih potreba za ovim mineralom.
Majčina dušica je takođe odličan izvor vitamina K, koji je bitan za normalnu cirkulaciju, a u samo jednoj šolji čaja (2 supene kašike) nalazi se 60 posto preporučene dnevne količine ovog vitamina. Ovaj čaj je takođe dobar izvor mangana jer sadrži 12 posto preporučenih dnevnih vrednosti i kalcijuma 5,4 posto.
Нема коментара:

Постави коментар