четвртак, 26. март 2020.

Pečena piletina u sosu od povrća

Probala sam ovako pripremljenu piletinu kod prijateljice i meni se jako dopala, morala sam da je pripremim i za nas i od sada ću je često praviti na ovaj način. Ručak je dovoljno fin da ga možete pripremiti i za goste.


Sastojci:  po 2 bataka po osobi, grančice ruzmarina, 2 do 3 lista lorbera, po izboru začini za piletinu, po 1 žuta i crvena paprika, 2 veće šargarepe, 2 manje ljute papričice, oko 300 do 400 g šampinjona, 1 manja glavica crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 1 dobro puna kašika brašna, oko 250 ml vode ili pileće supe, po ukusu so, biber, suvi začin, maslinovo ulje, peršun

Priprema:  Piletinu očisti i oprati. Kožicu nemojte skidati jer piletina je uvek sočnija kad se peče sa kožicom, nju odstranite kasnije ( za one koji je ne vole )
Umesto pilećih bataka možete koristiti celu kokošku, samo je isecite na komade.
Začiniti je začinima koje vi volite.
Možete staviti cele grančice ruzmarina između piletine ili iskidati na manje grančice pa je zavući ispod kože.
Ja koristim svež lorber i samo ga staviti između mesa. Po želji možete staviti i nekoliko čenova belog luka između mesa.
Preliti sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru da se marinira, a ako nemate vremena preko noći, onda bar nekoliko sati.

Kad ste spremni da pečete piletinu, izvaditi je bar pola sata da vam odstoji na sobnoj temperaturi.
Skinuti providnu foliju, prekriti alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata do 45 minuta, otkriti i povećati temperaturu da meso malo porumeni.

Dok se meso peče, pripremite povrće.
U veći i dublji tiganj zagrejati ulje i dodati luk, koji ste isekli na kockice i pržiti da malo omekša.
Dodati beli luk, pržiti samo da zamiriše i onda dodati paprike u bojama koje imate ili volite, kod mene je narandžasta i žuta, koje ste očistil i isekli na kockice, Ljute paprike uvek dodajem zbog ukusa, ali njih obavezno očistim od semenki i žilica tako da mi daju samo malo ljutinu.
Pržiti sve zajedno dok paprike malo ne omekšaju.
Na kraju dodajte šampinjone, koje ste očistili i isekli na krupnije a ako su sitniji, mogu ostati i celi i kad su šampinjoni omekšali, skloniti svo povrće na stranu a u prazan deo dodati jednu punu kašiku brašna i upržiti, kad je malo promenilo boju, dodajte vodu ili temeljac ,vratiti povrće i pustite da sve prokrčka nekoliko minuta.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodajte suvi začin koji koristite.


Pečenu piletin izvaditi iz rerne, otklopiti i preliti sa pripremljenim povrćem, vratiti nazad i ostaviti da se malo ukrčka u rerni oko dvadesetak minuta.
Ako želite za to vreme možete da napravite pire krompir ili skuvati pirinač.

Pečenu piletinu posuti sa iseckanim peršunom i poslužiti iz pekača u kom ste pekli, ili pažljivo izvaditi na veći oval,posuti seckanim peršunom i poslužiti.
Piletina se može jesti i bez ikakvih priloga, samo pripremite hleb da umačete u moču koja je ostala od povrća i mesa.


Prijatno!!!!

1 коментар: