четвртак, 19. март 2020.

Posne paprike punjene semenkama

Gledam ovaj recept naše Gvozdene i mislim se kad ću ih napraviti, ali ja nemam suve paprike i rešim da ih napravim sa svežim ljutim paprikama i meni je ovo fantastično a ako ikad uspem da nabavim suve paprike, biće isprobano i sa njima.
Ja ću napisati recept onako kako sam ih ja pravila sa svežim paprikama a za vas, koji ćete ih praviti sa suvim, pratite Gvozdenin recept.


Sastojci: 2 veće glavice crnog luka, 1 struk praziluka, 2 veće šargarepe, 2 osrednja krompira, 4 čena belog luka, pola glavice celera, 250 g pirinča, 100 g semenki suncokreta, 150 g semenki bundeve, 2 kašike susama, po ukusu; so, biber,suvi začin i 1 puna kašičica dimljene ili obične mlevene paprike, peršun, 10 do 15 ljutih roga ili običnih paprika, ako koristite babure, oko 8 komada, ulje za prženje
i još: 100 ml kuvanog paradajza, oko 1 l vode, 1 kašika brašna, 1 kašičica dimljene ili obične mlevene paprike, so ili suvi začin po ukusu

Priprema: Paprike operite, očistite od semenki i žilica i ostavite ih na stranu.
Ja kad čistim paprike odsečem gornji deo zajedno s drškom i posle tim delom pokrijem papriku tako da mi se ne suši onaj gornji deo. Naše mame i bake su pokrivale krompirom ili paradajzom.

U veći tiganj ili šerpu zagrejte ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, da luk brže omekša malo ga posoliti.
Za to vreme očistite praziluk iseći na četvrtine i iseckati na tanje kolutiće, dodati luku te i njega dinstajte zajedno s lukom.
Za to vreme šargarepu očistiti i jednu izrendajte na sitnu stranu a drugu iseći na sitne kockice i dodajte luku. Sipati 100 ml vode i dinstati.
Kad je voda uvrela dodajte očišćen i opran pirinač te i njega propržite s povrće i na kraju dodati sitno iseckan krompir i izrendan koren celera i upržiti sve zajedno.
Posoliti, pobiberiti, dodati mlevenu papriku i suvi začin, umešati iseckan peršun. Skloniti na stranu.

Sve semenke staviti na suvi tiganj i propržiti ih da zamirišu, ali pazite da ne izgore, mešajte ih. Ohladite ih i samleti na krupnije u multipraktiku. Odvojiti 2 pune kašike sa strane a ostalo umešati u masu sa pirinčem.

Uzeti pekač u koji vam mogu stati sve paprike. Napuniti ih masom od pirinča, poklopiti odsečenim poklopcima.
U tiganj u koji ste pržili dodati vodu, kuvani paradajz, začine po vašem ukusu, brašno i mlevenu papriku, izmešati i preliti preko paprika.
Poklopiti ako imate poklopac ili pokriti alu folijom i staviti u rernu. Uključiti rernu na 175 do 200°C i peći dok se paprike ne ispeku, oko sat do sat i po, otkriti i peći dok vam ne porumeni.

U manji tiganj sipati 50 ml ulja, dodati mlevenu papriku i ostatak semenki i kratko propržiti, preliti preko pečenih paprika.
Ohladiti i poslužiti tople, ko ne posti može da ih posluži sa gustim jogurtom ili kiselim mlekom.
Odlične su i tople i hladne.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар