петак, 6. март 2020.

Brioche štrudla sa ukusom pomorandže

Kad bih mogla bar jednom da vas ubedim da isprobate brioche testo, znali biste koliko je dobro i ukusno, ja sam se debelo "navukla " na tu vrstu testa i ne znam hoću li uskoro da pronađem nešto drugo da me oduševi koliko i ovo testo. Sa njim mora da se bude strpljiv ali zato dobijete fantastično pecivo.


Sastojci za premaz:  75 g omekšalog putera, 150 g kristal šećera, 2 dobro pune kašike izrendane, korice od pomorandže, 2 do 3 kaši prirodnog ekstrakta od pomorandže
Sastojci za testo:  450 do 500 g sve namenskog brašna, 1 veće jaje, 45 g omekšalog putera, pola kašičice soli, 1 kašika šećera, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 125 ml toplog mleka, 125 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
Sastojci za preliv:  150 g šećera u prahu, 1 do 2 pune kašike sveže isceđenog soka od pomorandže, 1 do 2 kapi ekstrakta pomorandže

Priprema:  Ako koristite svež kvasac, rastopiti ga u toplo mleko, dodati kašiku šećera i kašiku brašna, promešati i ostaviti na toplom mestu da se podigne.
Ako koristite suvi kvasac, njega direktno staviti u brašno. ( ima vrsta koja se takođe mora rastvoriti u tečnost prvo, vi najbolje znate koji kvasac koristite i kako ćete sa njim, ja trenutno koristim svež kvasac, koji mi je zamrznut )

U vanglicu prosejati 500 g brašna pa oduzeti 50 g jer nisu sva brašna ista, dodati so, sok od pomorandže, jaje, nadošli kvasac i zamesiti testo ( najbolje je da ga umesite mikserom ) ako je testo premekano onda dodavati po malo od onih 50 g da dobijete testo koje se odvaja od stranica vanglice.
Puter, koji ste prethodno isekli na kockice, dodavati po malo i svaki put dobro sjediniti testo sa puterom pre nego što dodate sledeću kocku.
Umešeno testo izvaditi, oblikovati ga u loptu, premazati sa vrlo malo otoljenog putera ili ulja, pokriti i ostaviti da se testo podigne, premesite ga, vratite u zdelu ili vanglicu, pokriti i ostaviti preko noći u frižider da testo još jednom naraste.

Sledećeg dana, izvaditi testo iz frižidera, podeliti ga na 3 dela, ako hoćete veliku štrudlu, ili na 6 delova ako hoćete dve manje i premesiti.
Ja sam pravila jednu veliku štrudlu, ali je bilo bolje da sam napravila dve manje, jer dok je poraslo i peklo se, štrudla je otišla dosta visoko iz kalupa tako da mi je deo fila iscurio napolje pa sam posle morala da čistim rernu, ili ako pravite veću štrudlu koristite veći kalup u kom ćete peći.
Sledeći put ću praviti dve manje štrudle.
Premesite sve kuglice, pokrite ih dok radite sa njima da se ne suše.

Pomorandže operite i dobro ih izribajte četkicom za krompir, osušiti i izrendati koricu bez onog belog dela. Meni je trebalo 2 veće pomorandže.
U omekšalči puter dodati šećer, koricu pomorandže i kap dve ekstrakta od pomorandže i sjedinite kašikom sve zajedno.

Rastanjiti prvu kuglicu u pravougaonik oko pola cm debljinei premazati sa trećinom smese od putera i pomorandžine korice, ali ostaviti prema ivici oko 4cm bez premaza.
Početi da zavijate u rolatić sa strane koja vam je premazana i to sa duže strane i kad dođete do kraja prstima zalepite testo jedno za drugo i ostavite rolat na stranu.
Sad tako isto uradite i sa preostalim testom.
Kad ste završili sa rolatima, stavite ih sva tri jedno pored drugog i uplesti u pletenicu a gornji i donji kraj podviti malo ispod pletenice i vrlo pažljivo preneti u kalup, veličine 10cm X 30cm, koji ste prethodno poprskali sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup.
Premazati sa malo mleka preko pletenice i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam štrudla lepo ne porumeni odozgore.
U slučaju da počne previše da rumeni, prekrite pek papirom.


Pečenu štrudlu izvadite iz rerne i kratko je ohladite u kalupu, pažljivo okrenuti i istresti testo iz kalupa.
Ostaviti da se dobro ohladi pre nego što je isečete.
Za preliv pomešati sve sastojke zajedno i kašičicom preliti preko štrudle a za vas, koji ne volite ovaj preliv možete samo posuti prah šećerom.
Kod nas je bilo i jedno i drugo.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар