четвртак, 12. март 2020.

Posni kroasani

Sa testom kao za katmer kore, pravljeni sa biljnom mašću a ko je nema, može i sa margarinom ( mada se kroasani prave samo s puterom, parola snađi se, jer je vreme posta )


Sastojci:   600 g namenskog brašna, 300 do 350 ml kisele vode, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 100 ml ulja, 150 do 200 g biljne masti ili posnog margarina, posni majonez, po izboru semenke

Priprema:  Prosejati brašno, dodati kašičicu šećera, ( ako pravite kroasane punjene slatkim nadevom staviti 50 g šećera, ako hoćete da su slani, povećajte količinu soli ili koristite slani margarin ) suvi kvasac, ulje i kiselu vodu, so i zamesiti testo.
Testo dobro izraditi, oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i ostavite na toplom mestu da testo naraste.



Naraslo testo ( na slikama možete da vidite koliko je testo dobro umušeno jer po njemu vidite ove sitne mehuriće ) isipati na radnu površinu i podeliti na 6 jednakih delova, premesiti i ostaviti da se kratko odmori.
Uzeti jedan deo testa, rastanjiti u krug što tanje možete, ako je potrebno posuti radnu površinu gustinom i rastanjiti testo.
U sredini nekom većom zdelom blago pritisnuti da vam se ocrta krug na testu a onda iseći svuda okolo na 8 delova.
Sredinu testa, tj krug premažite omekšalim posnim margarinom ili biljnom mašću, preklopiti jedan rasečen deo testa preko kruga tako što ćete malo razvući testo da pokrije ceo krug, premazati i taj deo testa i poklopiti sa sledećim rasečenim delom testa, premazati i tako do zadnjeg dela testa sa kojim ćete preklopiti sve premazane delove, ali to nećete premazati.
Ostavite sa strane, pokrite da se ne suši pa nastavite sa ostalim delovima testa.

Kad ste završili sa premazivanjem, pokrite svo testo i ostavite oko 20 minuta da se testo odmori.
Uzeti prvi deo testa koji ste premazali, rastanjiti u krug oko pola cm debljine ili tanje i iseći na onoliko delova koliko želite da su vam kroasani veliki.
Puniti ih sa čime želite, slatkim ili slanim nadevom, zaviti tako što ćete prilikom zavijanje deo gde je uže vući od sebe da imate više navoja ( bar ih ja takve volim ) i ređati ih na pleh koji ste prekrili pek papirom ( trebaće vam 2 pleha )

Pokriti ih kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da narastu.
Narasle kroasane premazati sa posnim majonezom ( kod nas ga još uvek nema pa sam ja moje kroasane premazala sa malo otopljenom biljnom masću i posuti semenkama po izboru.
Ja obično pečem jedan po jedan pleh, jer dok mi se jedni kroasani peku, oni drugi rastu.


Zagrejati rernu na 185°C i peći kroasane oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene.
Ovi kroasani nikad ne mogu da budu onako lepo rumeni jer u testu nema jaja i nisu premazani sa jajetom ili mlekom, ali ja sam zadovoljna kako izgledaju.
Kroasani su fantastični, lepo se listaju a to je najvažnije.
Pečene kroasane ostaviti na žici da se ohlade i poslužite sa čime želite. Kod nas su bili posluženi za doručak uz čašu kokosovog mleka.
Ove kroasane možete napraviti i na originalni način, sa domaćom mašću ili puterom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар