уторак, 10. март 2020.

Pita sa višnjama

8-mi mart smo proslavili u našoj kući sa nekoliko naših dragih prihjatelja i želela sam da im napravim pitu sa višnjama ali od mog omiljenog testa, brioche ..gosti su se oduševili a ono malo što je ostalo nekoliko njih je ponelo kući. Obično brioche testo pravim neutralno, ovog puta je to bilo slatko testo.


Sastojci:  300 g namenskog brašna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 120 ml mleka, 50 g pirea od jabuka, 1 jaje, prstohvat soli, 40 g šećera, 1 kesica vanile, 40 g putera, korica od pola limuna ili pomorandže 
i još:  oko 500 g oceđenih smrznutih višanja, 1.5 kašika šećera, 1. 5 kašika pšeničnog griza, prah šećr zamirisan vanilom za posipanje

Priprema:  Zagrejati mleko da je mlako.
Puter isecite na kockice i ostavite da bude sobne temperature.
Brašno prosejati, dodati kvasac ( ja sam ovde koristila suvi kvasac koji ide direktno u brašno ) prstohvat soli i izmešajte.
U toplo mleko dodati šećer i izmešati da se šećer otopi, dodati vanilu, koricu limuna, jaje ( umutiti malo pa ostaviti na stranu za 1 kašičicu a ostalo dodati u mleko ) i pire od jabuka i sve viljuškom umutiti i dodati u brašno.
Mikserom umesiti testo ( biće malo na tvrđu stranu ) i isipati na radnu površinu i premesiti ga.
Prstima malo raširiti testo i dodati nekoliko kockica putera i mesiti dok se ne sjedini sa testom i tako raditi dok na kraju ne dobijete lepljivo testo, koje ćete mesiti još jedno 15 minuta ili dotle dok testo više nije lepljivo.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja ili otopljenog putera i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Naraslo testo premesiti još jednom, pokriti ga i ostaviti preko noći u frižider.

Zamrznute višnje ostaviti u đevđir da se ocede. Kod mene moj muž obavezno popije taj sok od njih a vi kako hoćete
Kad ste spremni da pripremite pitu izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na 3 dela.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine, ostaviti nekoliko cm mesta od početka testa na dužoj strani i rasporedite trećinu višanja uz duž ivice, posuti sa 1/3 griza i 1/3 šećera, prebaciti ono slobodno testo preko višanja a ivice testa pri kraju premazati sa malo vode i zalepiti testo za rolat koji ste zavili.
Ostavite na stranu.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Kalup veličine 10cm X 30cm ili sličnih veličina premazati hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje.
Tri zavijena rolata staviti jedan pored drugog i uplesti u pletenicu, krajeve podviti ispod pletenice i vrlo pažljivo preneti u kalup.
Ostaviti na toplom mestu da se kalup popuni.
Ja sam to jutro išla na pričest u crkvu i znala sam da ćemi trebati više vremena nego što je potrebno testu da ponovo naraste pa sam tako ripremljenu pletenicu ostavila u frižider da se diže na hladnom.
Kad sam došla, pita je već bila narasla u plehu i bila je spremna za pečenje.
U preostalo jaje dodati malo mleka, umutiti zajedno i premazati naraslu pitu. Po želji, pita se može posuti krupnim šećerom, ja nisam.
Peći pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta u zavisnosti kako peče vaša rerna. Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.


Pečenu pitu izvaditi iz rerne, ostaviti oko 5 minuta u kalupu i onda je pažljivo izvaditi iz kalupa. Najbolje je ako okrenete kalup, ona će vam lako ispasti.
Može da se desi da malo sok od višanja iscuri u kalupu i da se zalepi za dno, u tom slučaju je bolje postaviti kalup sa pek papirom, biće lakše da je izvadite napolje i ne morate da puno perete kalup.
Ostaviti da se pita dobro ohladi i tek onda je iseći na parčiće, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар