среда, 4. март 2020.

Štrudla sa orasima

Štrudle svi volimo, pravim ja i onu klasičnu štrudlu, ali nekako više volim da se malo igram sa testom i ovog puta sam je napravila u obliku pletenice i ispala je odlična.


Sastojci:  300 g brašna, 75 g šećera, pola kašičice soli, 12 g svežeg ili 4 g suvog kvasca, 1 jaje, 125 g mascarpone sira, 50 ml toplog mleka, 1 kesica vanilinog šćera, korica od pola limuna ili pomorandže, 50 ml ulja
Sastojci za fil od oraha:  200 g mlevenih oraha, 100 g šečera, 75 do 100 ml vrelog mleka

Priprema:  Zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, 1 kašiku brašna i kvasac, razmutiti i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U drugu zdelu staviti mascarpone sir, 1 jaje, ulje i sjediniti sve zajedno.
Prosejati brašno, dodati šećer, vanilu, koricu limuna ili pomorandže,so, dodati masu od sira i jaja i na kraju dodati nadošli kvasac.
U posudu u kojoj ćete mesiti prosejati 300 g brašna, odvojiti oko 50 g i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dodavati od onih 50 g i dobro izmesiti testo dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo istresti na radnu površinu, podeliti na 3 dela, ja mislim da je moja svaka trećina bila oko 200 g, premesiti, pokriti da se odmori a za to vreme, dok se testo odmora pripremiti fil od mlevenih oraha ( mogu i lešnici koje ste prethodno malo ispekli, oljuštili i samleli ) tako što ćete sjediniti mlevene orahe sa šećerom i sipati po malo mleka dok ne dobijete gustu masu ali da može lepo da se razmaže po testu.
Ostaviti sa strane.

Posuti radnu površinu i testo sa malo gustina pa rastanjiti u pravougaonik tanji od pola cm, uzeti trećinu mase od oraha i premazati preko 2/3 testa, jedan deo ostaviti prazan da se lakše testo zalepi, inače lako može da se desi da pukne ako fil premažete do kraja testa.
Zaviti u rolat i ostaviti sa strane.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.
Staviti rolate jedan pored drugog i uplesti u pletenicu, krajeve podviti ispod pletenice kao što vidite na slici.
Pleh, veličine 10cm X 30cm ili sličnih veličina premazati sa malo ulja ili isprskati sprejom za pečenje.
Pažljivo preneti pletenicu u pleh, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo skoro popuni pleh.
Premazati sa malo mleka preko testa ili umućenim žumancetom i ko želi, može posuti makom ili malo krupnijim šećerom, ja nisam.


mleko
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C ( sa ventilatorom a vi najbolje znate kako peče vaša rerna, ja sva moja peciva pečem na ovoj temperaturi tako što pred kraj pečenja malo smanjim ako mi je testo previše porumenelo i prekrijem pek papirom )
Štrudla je pečena kad za svoju veličinu se oseća da nije previše teška.
Ostaviti kratko da se ohladi u kalupu, okrenuti kalup, izvaditi štrudlu i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Izbegavajte da sečete hlebove i ovako veća peciva nožem dok je još toplo jer neće imati lepu strukturu i biće vam gnjecavo.
Ohlađenu štrudli pospite prah šećerom zamirisan vanilom, iseći na šnite i poslužiti uz kafu ili čaj ili kako vi već volite.

Ja namerno pravim štrudlu na ovaj način jer volim kad je izgled ovako mramoran.


Prijatno!!!

1 коментар: