среда, 18. новембар 2020.

Brioche pecivo sa čokoladom

Svi vi već znate da mi nismo veliki ljubitelji čokolade, ali ovo pecivo nas je raspametilo koliko je dobro..testo je fenomenalno i to se može videti po slikama. Pecivo se može pripremiti veče pre i ostaviti preko noći u frižider i sutra, kad ste spremni da ga pečete, izneti vrlo kratko i peći.



Sastojci za testo: 350 g brašna, 70 g šećra u prahu, korica od 1 pomorandže, 2 i po jajeta, 80 g omekšalog putera, 60 ml toplog mleka, 10 g suvog kvasca, 1 kesica vanilinog šećera, 5 g soli
Sastojci za premaz: 150 g čokolade, 60 ml mleka, 60 ml ulja, 1 kesica vanilinog šećera

Priprema:  Brašno i šećer u prahu prosejati zajedno i dodati soli.
Puter iseći na kockice pa u mikrotalasnoj samo zagrejati da omekša ili to uraditi ranije pa ostaviti na sobnoj temperaturi.
Mleko zagrejati.
U brašno napraviti udubljenje, dodati dva jajate a ono treće blago razmutiti i ostaviti pola za premazivanje testa a polovinu sipati u brašno, koricu pomorandže, toplo mleko, suvi kvasac, vanilu i zamesiti testo, kad je testo sjedinjeno, dodavati po malo kockice putera i svaki put dobro izmesiti da se testo sjedini sa omekšalim puterom.
Trebate dobiti meko testo koje je jako lepljivo.
Isipati testo na radnu površinu i mesiti rukom ali bez dodavanja brašna dok ne dobijete testo koje meko i koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremiti čokoladu za fil.
U manju šerpicu staviti sve sastojke da se otope. Sklonite sa ringle i mešajte da se ohladi i tokom mešanja počeće da se zgušnjava. Ostavite na stranu da se potpuno ohladi.
Ako želite ovaj deo možete napraviti i pre nego što zamesite testo i ostavite da se stegne.
Ko ne želi da pravi ovaj fil može premazati testo sa linoladom ili nutelom, izbor je vaš.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu, tako što ćete samo okrenuti vanglicu da testo ispadne samo, ne pipajte ga rukama.
Vašim rukama pritiskajte testo u manji kvadrat i onda posuti brašnom testo, ako je potrebno i ispod testa, i rastanjite u što duži pravougaonik debljine oko 1 do 2 mm.
Testo je fantastično za rad i ako je potrebno pomažite se po malo brašna dok testo tanjite.
Na gornji, duži deo testa, premažite sa ohlađenim filom od čokolade, ko želi može posuti i sa malo seckanih lešnika i zaviti do malo više od polovine testa u rolat.


Uzeti točkić, sekač i iseći donji deo testa na trakice, ali ne do kraja testa i onda nastaviti sa uvijanjem testa dok ne stignete do kraja.
Pripremite tepsiju veličine oko 24 do 26 cm ( ja sam koristila manji kalup za tortu od 22cm i mislim da bi bilo bolje pripremiti ovo pecivo u malo veći kalup i dno tepsije prekriti pek papirom ( ispod možete tepsiju premazati sa malo putera da drži pek papir da se ne pomera dok vi motate testo u puž ) i okolo stranice.
Testo pažljivo preneti jedan deo u tepsiju i polako zavijati u obliku puža, pomažući se drugom rukom sa kojom ćete držati testo dok zavijate.
Tako zavijeno testo lepo pomeriti da vam bude dovoljno udaljeno od stranica tepsije i da ima dovoljno mesta da naraste.
Ja dalje nisam slikala postupak pripreme ali mislim da i ne treba.
Pokriti testo providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


Naraslo testo premažite sa onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa, posuti makom a i ne mora i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći oko 20 do 25 minuta, ali pazite da vam previše ne porumeni...ja sam u tom momentu prala sudove i meni je porumenelo malo više nego što je trebalo, ali nam nije smetalo.


Pečen kolač polako izvaditi iz pleha i ostaviti kratko da se prohladi. Iseći na parčiće i poslužiti.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар