среда, 11. новембар 2020.

Vanil krem desert

Ja ne volim kolače a ni torte ali kreme obožavam i za mene ovakva količina krema je sasvim dovoljna da se zasladim i zadovoljim svoju dušu.


Sastojci:  4 žumanca, 150 g šećera ili zaslađivača po vašem izboru, 500 ml punomasnog mleka, 4 do 5 kapi prirodnog ulja pomorandže, 14 g želatina, 125 ml hladne vode, 2 kašičice vanilla paste ili vanil ekstrakta, 250 ml slatke neutralne pavlake 35% mm, voće po izboru, voćni sirupi, rendana čokolada, nana

Priprema:  U hladnu vodu staviti želatin i ostaviti da nabubri. Umesto želatina možete koristiti agar agar.
Staviti mleko da se greje, dodati vanilla paste ili ekstrakt vanile i prirodno ulje od pomorandže, ako ga nemate možete da koristite koricu pomorandže ( koja treba da je ne prskana )
Odvojiti žumanca od belanaca i umutiti žumanca sa šećerom u gustu i svetlu kremu.
Kad je mleko provrelo, sipati po malo vrelog mleko u umućena žumanca i mutiti stalno žicom za mućenje, jer hoćemo da prilagodimo žumanca temperaturi mleka, u protivnom žumanca se mogu zgrušati i nećete imati lepu glatku kremu.
Ako koristite koricu pomorandže, onda procedite mleko pre nego što sipate po malo u umućena jaja.
Vratite nazad masu od jaja i mleka i kuvati na niskoj temperaturi nekoliko minuta, stalno mešajući žicom.
Skloniti sa ringle, i dodajte otopljen želatin i mešajte dok se želatin ne istopi.Ostaviti da se ohladi da bude sobne temperature.

Dok se krema hladi, umutiti pavlaku. Kod nas je pavlaka neutralna, ja joj nisam dodavala šećer jer ovu kremu ćete poslužiti sa nekim voćem, voćnim prelivom ili rendanom čokoladom i sve je to već slatko samo po sebi.

U kremu sobne temperature pažljivo dodajte umućenu pavlaku i žicom za mućenje sjediniti sve zajedno.
Sipati u zdele ili čaše iz kojih ćete poslužiti, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider najmanje 6 sati a najbolje preko noći da se krema lepo stegne.

Ja nisam ranije pravila ovu kremu i nekim slučajem, kad sam kremu sipala u čaše, pavlaka se odvojila i "popela" gore tako da sam dobila kremu u dve boje..


Kad ste spremni da kremu poslužite stavite šta želite odozgore preko kreme, kod mene je sitno iseckana breskva, ukrasiti nanom i po želji možete posuti prah šećerom, a ne morate i poslužite, dobro rashlađeno.


Prijatno!!!!!


Нема коментара:

Постави коментар