четвртак, 26. новембар 2020.

Štrudlica sa jabukama

 Da se malo zasladimo uz kafu ili ćaj a meni po nekad bude ovo i odličan doručak uz šolju toplog mleka. Ja namerno pravim manje da nm ne stoje dugo, a za vas, koji imate veću potodicu, uduplajte sastojke.

Sastojci:  200 g brašna, 20 g šećera, 4 g suvog kvasca, 2 jajeta, 30 g putera, 30 ml toplog mleka, prstohvat soli, pola kesice vanilinog šećera, malo izrendane korice od limuna

Sastojci za punjenje: 25 g braon šećera, 1 kašičica cimeta, 20 g putera, 2 manje jabuke

Priprema:  Zagrejati mleko i dodati puter da se otopi u mleku. Jaja blago umutiti, pa ostaviti sa strane 1 kašiku ( za premazivanje testa ) i dodajte šećer, vanilu i limunovu koricu i izmešajte da se šećer otopi.

Prosejati brašno, dodati  suvi kvasac ( ako koristite sveđ kvasac izmešajte sa mlekom i sačekajte da se podigne ) i prstohvat soli i dodati tečne sastojke. Zamesiti test.

Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i dobro izmesiti testo da dobijete meko i glatko testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste, pomešati braon šećer sa cimetom i oljuštiti jabuke i iseći na šnite debljine koje vi volite, preliti sa malo limunovog soka da ne pocrne. ( ja to radim kad je testo već naraslo jer vam ne treba više od nekoliko minuta )

Pobrašniti radnu površinu, isipati testo i vašim rukama ga prvo malo rastanjiti, posuti ga brašno i oklagijom rastanjiti testo oko .05cm debljine.

Otopiti puter i premazati rastanjeno testo s njim, posuti mešavinom braon šećera i cimeta po celoj površini. Po sredini testa poređati listiće jabuka a obe strane iseći na trakice oko 3cm debljine. Gornji deo prebaciti preko jabuka a onda trakice prabacivati naizmenično jednu preko druge.Donji deo takođe prebaciti preko jabuka i završiti sa isečenim trakicama.


Štrudlu preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.


Naraslu štrudlu premazati sa ostakom jajeta u koje ste dodali malo mleka i po želji posuti krupnijim šećerom ili makom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo  ostaviti da se ohladi, iseći na parčiće, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар