субота, 14. новембар 2020.

Brioche kifle sa jogurtom

 Volim peciva ali nešto u zadnje vreme ih niti mesim mnogo niti mi se jedu, valjda sam ih se zasitila. Pre neki dan kaže moj muž da nisam odavno mesili nikakve kifle, jer to njemu je idealno za doručak, on pojede kiflu dve dok sebi kuva čaj a meni kafu a posle toga doručkujemo zajedno zobene pahuljice sa bademom i voćem. Pa kad mu se jedu, hajde da ih umesim, mada me u zadnje vreme hvata neka teška lenjost, pripremim samo onoliko koliko moram 👵...


Suvi sastojci: 450 g brašna + - 100 g za doradu testa, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 kašičice šećera,

Mokri sastojci: 250 ml tečnog jogurta, 75 g šećera, 1 1/2 jaje, korica od 1 limuna, 70 g omekšalog putera

i još: prah šećer zamirisan vanilom za posipanje kiflica, mak, džem od kajsija ili bresaka, malo mleka, 1 jaje


Priprema:  Brašno prosejati, dodati suvi kvasac i šećer i sve dobro izmešati.

U tečni jogurt  ( ja sam koristila kefir sa ukusom vanile ) dodati 75 g šećera, ko voli da je slađe neka stavi 100 g, omekšali puter, blago umućena 2 jajeta ( ostaviti za 1 punu kašiku za premazivanje kiflica sa strane ) i limunovu koricu i dobro sjediniti sve zajedno.

Dodati polovinu brašna i zamesiti testo i onda dodavati po malo i preostalo brašno. Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo, ako je potrebno brašna dodavati po malo od onih 100 g koje je za doradu testa. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i rukama oblikovati valjak. Podeliti na onoliko delova na koliko želite da imate kiflica i svaki deo oblikovati u kuglicu.

Pobračniti radnu površinu i svaku kuglicu rastanjiti u krug. na gornji deo staviti punu kašičicu džema i svuda okolo premazati sa mlekom, prekriti preko prazan deo testa i vašim prstima zalepite testo svuda gde ste premazali mlekom.


Donji deo iseći pizza sekačem na trakice, ali ne do kraja i zaviti u kiflicu. Ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Kad ste završili sa motanjem kiflica, pokriti providnom folijom i ostaviti da kiflice narastu.
Narasle kiflice premazati preostalim jajetom u koje možete dodati 1 kašiku mleka i sjedinite sve zajedno.
Posuti makom a ko ne želi može i bez i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Ohladiti ih, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар