недеља, 6. децембар 2020.

Domaći hleb iz šerpe

 Ja ni sama ne znam koliko sam hlebova umesila koji se peku u šerpi i zaista, svaki jedan hleb bude fantastičan...pre neki dan pričam sa prijateljicom o hlebovima i ona mi kaže kako ona mesi hleb koji se peče u šerpu ali se šerpa ne mora da zagreva pre pečenja...baš mi je zagolicala radoznalost i naravno da sam morala i ja da ga napravim.


Sastojci: 500 g brašna, 300 do 330 ml mlake vode , 1 kašičica soli, 50 ml maslinovog ulja, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca

Priprema:  Voda neka vam bude malo toplija od sobne temperature. Prosejati brašno, dodati suvi kvasac i so i ipromešati. Dodati maslinovo ulje i vodu i mikserom ili vašom rukom zamesiti testo. U zavisnosti brašna i vlage u vazduhu možda će vam trebati manje ili više vode, meni je trebalo 330 ml.

Isipati na radnu površinu testo i dobro ga izmesiti rukom, ako je potrebno dodati vrlo malo brašna dok ga mesite. Trebate da dobijete testo koje je osrednje i malo na tvrđu stranu. Oblikovati kuglu, premazati sa vrlo malo ulja zdelu i testo, pokrti i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.

Posle tog vremena preneti zdelu, koju ćete prethodno dobro pokriti sa providnom folijom u hladnu prostoriju ili frižider ( ja sam moju zdelu sa testom ostavila u garaži ) i ostaviti preko noći da odstoji na hladnom. Ujutru unuti zdelu sa testom i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata.

Premesiti ponovo testo, oblikovati u loptu, staviti na pek papir i pokriti sa zdelom u kojoj ste zamesili testo i ostavite na sobnoj temperaturi još 45 minuta do sat vremena.

Uzeti šerpu sa poklopcem, može da bude od kovanog gvožđa, keramička ili zemljana i preneti pek papir sa hlebom, kom ste prethodno sklonili zdelu sa kojom je bio pokriven, u šerpu. Posuti sa malo brašna i oštrim nožem ili žiletom iseći onako kako vi volite da napravite šare.

Staviti u hladnu rernu i uključiti rernu da se greje zajedno sa šerpom u kojoj je hleb na 225°C i peći hleb oko 40 do 45 minuta, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Pečen hleb izvadite iz šerpe zajedno sa pek papirom, otkloniti papir a hleb staviti na žicu da se ohladi. ako prstima lupkate po pečenom hlebu trebate dobiti onako šupalj zvuk, što znači da je pečen.

Nemojte hleb seći dok se dobro ne ohladi.


Mi smo hleb ovako jeli, sa čvarcima, domaćim ajvarom, i lukom ( beli i crni ) iz naše bašte.

Prijatno!!!


Dopuna za ovaj recept.

Sinoć sam ponovo pravila ovaj hleb i mislim da  ćemo taj hleb usvojiti do daljnjeg.

Hleb sam zamesila sa samo 2 g suvog kvasca i umesto da ostavim testo u frižider preko noći, ostavila sam ga na sobnoj temperaturi. ( mi noću smanjujemo grejanje na 16°C jer ne volimo da spavamo u toplom ) Ujutru je testo baš lepo naraslo, premesila sam ga, pokrila i ostavila još sat vremena na sobnoj temperaturi i onda pekla. Čak mi se ovaj drugi način mnogo više dopada jer testo  je bolje za rad, nije hladno i lake se oblikuje.



Нема коментара:

Постави коментар