понедељак, 8. фебруар 2021.

Uskršnji venčići

 Ja sam ove venčiće pravila još prošle godine ua Vaskrs, ali očigledno da nisam napisala recept ovde....rano je još za Vaskrs, ali ako nekom zatreba recept, može ga sačuvati pa kad zatreba, tu je.

Meni su se dopali jer su indvidualno pravljeni pa se mogu koristiti  za doručak


Sastojci:  600 g brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 žumance, 2 jaja, 150 g kisele pavlake, 250 ml mlaćenice ( buttermilk ) ili tečnog jogurta, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 75 ml ulja ili otopljenog putera, susam, malo otopljenog putera

Priprema:  Neka vam sve namirnice budu sobne temperature.Prosejati 600 g brašna, oduzeti 100 g i ostaviti na stranu, ovo ćete dodavati kasnije dok mesite testo. Meni je trebalo tačno 600 g brašna za ovo testo ali sva brašna ne upijaju isto tečnost, tako da može da se desi da je potrebno manje ili više.U 500 g brašna dodati, suvi kvasac, kiselu pavlaku, so, šećer, žumance, blago umućena jaja, oduzeti 1 do 2 kašike da premažete venčiće pre pečenja,mlaćenicu, ulje i zamesite testo.Pobrašnite radnu površinu i isipajte testo i sad mesite testo dodavajući ostatak brašna dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke.Testo mesite duže i kad vidite sitne mehuriće po testu, testo je dobro umešeno.Ko želi, testo može mesiti i u velikom mikseru.Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 12 jednakih delova i svaki deo premesiti i oblikovati u kuglu,pokriti i ostaviti kratko da se odmore.

Pripremite dva pleha, koje ćete prekriti pek papirom.

Uzeti kuglicu i radnu površinu posuti brašnom ili gustinom i rastanjiti testo u kocku da bude 3 do 4mm tanko, jedan deo kocke pizza sekačem iseći na trakice, ali ne do kraja, ostavite oko pola cm do kraja nerasečeno, suprotno od isečene strane zavite testo u rolat u onda zaviti i preko isečenih delova testa, testo zaviti u krug da dobijete venčić.


Preneti na pleh i sastavite krajeve sa vrlo malo vode. Tako sad isto uradite i sa preostalim testom.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

U jaje koje ste ostavili na stranu sipati 2 kašike mleka, sjedinite i kad je testo naraslo, premažite sa tom smesom, posuti susamom i staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 185°C i peći oko 20 minuta, ako pečete oba pleha odjednom, proverite da li su pečeni odozdole kao i odozgore i ako nemate rernu sa ventilatorom na pola pečenja promenite mesta plehovima da se ispeku podjednako.
Kad je testo rumeno odozgore, obično je pečeno ali puno puta grejači ne rade podjednako pa pecivo nije pečeno podjednako, zato proverite pecivo odozdole.



Pečeno testo izvaditi iz rerne, staviti na žicu da se ohladi i premazati, a i ne morate, sa otopljenim puterom i poslužiti tople.
Venčići se mogu uvek praviti kao pecivo, ne mora da to bude samo za Uskrs.
Po želji venčiće možete da punite slatkim ili slanim nadevom.


Prijatno!!!!





Нема коментара:

Постави коментар