субота, 6. фебруар 2021.

Domaći čvarci

Mi čvarke obožavamo i ovde gde živimo imamo dve naše prodavnice u našem kraju koje prodaju sve što nam je potrebno iz bivše nam domovine, pa i čvarke, koje dobijaju svake subote i to sveže.
Već sam nekoliko puta pravila čvarke u manjoj količini, onako za našu dušu, i to mi pojedemo vrlo brzo, uz domaći hleb, crni i beli luk nam je idealan doručak.
Danas sam htela da napravim malo veću količinu jer mi je prijatejica kupila svežu slaninu i da znate da mi je bio idealan dan za pravljenje čvaraka, napolju duva i pada sneg a povremeno se pojavi i sunce, ma prava zimska idila a mi ne možemo napolje jer je velika poledica, pa daj da se s nečim zabavljam.
Pored čvaraka sam dobila i domaću mast, koju namerno ne procedim da nema ovog taloga, jer mi taj talog da odličan ukus jelu.


Sastojci: 1.5 kg slanine ( potrebna je ona tvrđa slanina sa svinjskih leđa, ja je nemam pa sam koristila carsko meso / pork belly )

Priprema:  Slaninu iseći na podjednake kocke, jer ako nisu iste onda će one manje da se preprže a  one veće ostaće sirove.
U šerpu sipati malo vode, dodati isečenu slaninu i  pustiti da se prži, ali tokom prženja stalno mešajte. Kad slanina omekša, dodati malo mleka i smanjiti temperaturu. ( čitala sam da neko stavlja i crni luk da ima posebnu aromu, ja nisam ovog puta, ali ću probati sledeći put )


Kad mast postane bistra a čvarci zlatno smeđi i onako kao da poskakuju, treba skloniti sa vatre da čvarci i mast ne postanu gorki. 
Čvarke treba procediti i stisnuti i što ih više istisnemo to će biti hrskaviji. ( ja moje istisnem sa onom spravom sa kojom pravim pire krompir ) 


Kad se čvarci dobro ohlade ostaviti ih na hladnom mestu. 
Pred služenje ih posolite i uz crni ili beli luk je odličan doručak. 

Ja nisam dobila puno masti jer moja slanina je imala dosta mesa i ovo nije prava slanina za to, jednom kad nam popuste sa restrikcijama kretanja potražiću tu tvrdu slaninu za mast, meni je ovog puta  više bilo važno da dobijem čvarke.
Za 1 kg  čvaraka  potrebno je između 9 i 10 kg tvrđe slanine.

Pojednostavljeno: ako jedemo čvarke, zapravo mršavimo. Dodatno, važno je spomenuti da štetnog kolesterola zapravo i nema jer proizvodi ga jetra i oko 75% onog “štetnog” stvara kada konzumiramo ugljenehidrate

Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар