среда, 3. фебруар 2021.

Pogača


Mi puno hodamo svakodnevno, jer u ovoj izolaciji drugo ništa se i ne može raditi, pa da se nekako "ubije " vreme...kad nije puno hladno mi idemo u šetnju i po 2 do 3 puta, kad je puno hladno i pada sneg, onda nam je dovoljno jednom ali te naše šetnje su preko sat vremena.

Juče je bilo hladno i padao je sneg, idealno vreme da se napravi neka dobra domaća pogača, kad idemo u šetnju onda pravim one brze hlebove koji se ne mese, da ne gubim puno vremena.

Pogača je meka, mirišljava i pored nje ne znam da li vam treba još nešto...


Sastojci: 400 g brašna + za doradu testa,  130 ml toplog mleka, 60 ml tople mineralne vode, 1 puna kašičica soli ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 30 ml maslinovog ulja, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 15 ml jabukovog sirćeta, 2 jajeta , 6 g praška za pecivo
i još: 70 g omekšalog putera

Priprema:  Prosejati brašno, dodati so, prašak za pecivo  i promšati.
U toplo mleko dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Dva jaja umutiti pa oduzeti za 1 punu kašiku i ostaviti na stranu.
U brašnu napraviti udubljenje, dodati toplu kiselu vodu, umućena jaja, maslinovo ulje i nadošlji kvasac i zamesiti testo.
Zamešeno testo sipati na radnu površinu i dobro umesiti testo da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke, ja sam morala da dodajem još pored ovih 400 g zato sam vam napisala + za doradu testa, mislim da mi nije bilo potrebno više od 25 do 30 g. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Koliko će testo brzo da naraste zavisi od topline prostorije u kojoj mesite. Meni obično treba oko sat vremena i ja ostavljam moje testo u zagrejanoj rerni, ali rerna ne sme da previše bude zagrejana,već da je mlaka. 

Naraslo testo podeliti na 5 jednakih jufkica i svaku jufkicu rastanjiti prečnika oko 28cm. Prvu jufkicu premazati sa omekšalim puterom, prekriti drugom i nju premazati, prekriti trećom i nju premazati, prekriti četvrtom, premazati i završiti sa petom, nju ne mažemo.
U sredinu isečemo oštrim nožem na 8 trouglova ali ne sečemo do kraja ( pogledajte sliku pripreme ) i sada svaki deo povučemo prema spoljnom krugu pogače i prebacujemo jedan preko drugog ali ostavimo mali razmak da izgleda kao slojevito prebacivanje.


Kad ste završili sa motanjem pogače, staviti pripremljenu pogaču na pek papir pa zajedno sa papirom preneti u tepsiju ili kalup za tortu, koji ima štipaljku sa strane, pokriti providnom folijom i osaviti da testo još jednom naraste.

U umućeno jaje, koje ste ostavili sa strane dodajte 1 kašiku mleka i umutite sve zajedno. Time premažite naraslu pogaču i posuti semenkama po vašem izboru.
Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C sa ventilatorom oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Ako počne previše da rumeni prekriti je pek papirom.

Pečenu pogaču pažljivo izvaditi iz tepsije ili kalupa i ostaviti je na žici da se ohladi...poslužiti je toplu.
Pogača je meka i sledećeg dana.


Pogaču, dok je vruća kidajte rukama, kad se ohladi možete je seći nožem za hleb i ovako izgleda unutrašnji deo.


Prijatno!!!!
 

Нема коментара:

Постави коментар