Sastojci za palačinke: 250 g brašna, 480 ml mleka, 120 ml kisele vode, 1 kašičica vanile ili 1 kesica, 50 ml ulja, 4 jaja
Sastojci za fil: 1 dobro puna kašičica espresso ili turske kafe, 1 kašičica vrele vode, 250 ml pavlake 35% mm, 15 ml likera od pomorandže, 225 g mascarpone, 125 g krem sira, 100 g prah šećera, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, kakao u prahu, rendana čokolada
Priprema: Verujem da mnogi od vas prave palačinke bez ikakvih mera, ovde sam ostavila recept za one, koji su početnici u kuhinji, a za ostale, koji žele da naprave ovu tortu mogu napraviti palačinke po svom receptu.
Sve sastojke, osim kisele vode staviti u blender i izmiksati dok ne dobijete gustu masu. Ostaviti da odstoji u frižideru bar sat vremena, izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 minuta, dodati kiselu vodu i razrediti masu. Nekad, tokom stajanja masa bude gušća nego kad ne odstoji i onda je potrebno dodati malo više tečnosti da bi dobili ređu masu.
Ja ništa od sastojaka ne merim već sve to radim po osećaju, jer znam tačno, kao i većina vas, kakvo testo treba da mi bude i testo umutim običnom kuvarskom žicom i obavezno ostavim testo preko noći u frižider i sutra ih pravim.
Ja u moje testo ne stavljam šećer, ko želi, može staviti onako kako voli da mu je slatko.
Tiganj premazati sa malo ulja, zagrejati na osrednjoj temperaturi, sipati jednu manju supenu kutlaču ( oko 50 ml testa ) i vrtite tiganj svuda okolo da se testo razlije. Peći ih oko minut- dva ili dok vam ne porumeni vrlo malo, pazite da vam ne bude jaka temperatura, izgoreće. Spatulom je okrenuti i peći i drugu stranu oko 1 minut. Stavljati na tanjir i sad tako isto raditi dok imate materijala za palačinke. Umesto ulja možete koristiti puter.
Ja više ne premazujem teflonski tiganj jer sam dodala ulje u smesu, vi, ako želite, možete četkicom premazati vrlo blago sa malo ulja.
Moj tiganj je prečnika od 20cm i od ove količine biste trebali dobiti oko 25 do 28 palačinki, u zavisnosti koliko testa sipate u tiganj.
Ispečene palačinke ostavite na stranu da se dobro ohlade, bar nekoiko sati ili ih ispeći ranije.
Palačinke se mogu i zamrznuti, mada ja to nikada ne radim, deo podelim a deo ostavim za nas.
Sve sastojke, osim kisele vode staviti u blender i izmiksati dok ne dobijete gustu masu. Ostaviti da odstoji u frižideru bar sat vremena, izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 minuta, dodati kiselu vodu i razrediti masu. Nekad, tokom stajanja masa bude gušća nego kad ne odstoji i onda je potrebno dodati malo više tečnosti da bi dobili ređu masu.
Ja ništa od sastojaka ne merim već sve to radim po osećaju, jer znam tačno, kao i većina vas, kakvo testo treba da mi bude i testo umutim običnom kuvarskom žicom i obavezno ostavim testo preko noći u frižider i sutra ih pravim.
Ja u moje testo ne stavljam šećer, ko želi, može staviti onako kako voli da mu je slatko.
Tiganj premazati sa malo ulja, zagrejati na osrednjoj temperaturi, sipati jednu manju supenu kutlaču ( oko 50 ml testa ) i vrtite tiganj svuda okolo da se testo razlije. Peći ih oko minut- dva ili dok vam ne porumeni vrlo malo, pazite da vam ne bude jaka temperatura, izgoreće. Spatulom je okrenuti i peći i drugu stranu oko 1 minut. Stavljati na tanjir i sad tako isto raditi dok imate materijala za palačinke. Umesto ulja možete koristiti puter.
Ja više ne premazujem teflonski tiganj jer sam dodala ulje u smesu, vi, ako želite, možete četkicom premazati vrlo blago sa malo ulja.
Moj tiganj je prečnika od 20cm i od ove količine biste trebali dobiti oko 25 do 28 palačinki, u zavisnosti koliko testa sipate u tiganj.
Ispečene palačinke ostavite na stranu da se dobro ohlade, bar nekoiko sati ili ih ispeći ranije.
Palačinke se mogu i zamrznuti, mada ja to nikada ne radim, deo podelim a deo ostavim za nas.
Mikserom umutiti krem sir zajedno sa prah šećerom, koji ste prosejali da nema grudvica, dodati liker od pomorandže, ako ne koristite alkohol možete dodati pola kašičice pomorandžinog ekstrakta, ohlađenu kafu i mascarpone sir i sjediniti sve zajedno, sad dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti spatulom nežnim pokretima sve zajedno.
Kremu možete odmah da koristite ili ostavite u frižider da se još malo stisne.
Zadnju, gornju palačinku premazati sa tankim slojem fila, posuti izrendanom čokladom ali da su komadići malo veći i preko još posuti kakaom u prahu, koji ste sipali u malu cediljku.
Staviti čačkalice u tortu, prekriti je ovlaš providnom folijom i ostaviti da se dobro rashladi, najbolje preko noći.
Prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider. Ako nećete da držite tortu preko noći ne morate, ali je ostavite najmanje 3 do 4 sata da odstoji u frižider pre nego što je poslužite.
Sledećeg dana skloniti providnu foliju, staviti tacnu na kalup i prevrnuti pripremljenu tortu na tacnu, tako da je ona prva palačinka koja je bila na dnu sada gore. Sklonite pek papir.
Uzeti ostatak fila, premazati gornju palačinku, posuti rendanom čokoladom i kakaom i poslužiti.
Nadam se da će vam se ova torta sa ukusom fila od tiramisu dopasti.
Meni je bilo potrebno 20 palačinki za ovu tortu.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар