Ja pilav obožavam i obično ga pravim malo drugačije ali ovog puta ga pravim po receptu moje prijateljice Katarine, jer sam jednostavno htela nešto malo drugačije nego obično...
Sastojci: 200 g pirinča dugog zrna, 400 ml pileće supe, 2 kašike maslinovog ulja, 1 velika ili 2 manje šargarepe, 1 veći struk praziluka, ( samo beli i svetlo zeleni deo ) 2 čena belog luka, pileće meso po vašem izboru, so, biber, suvi začin, 100 g ljutkastog ajvara
Priprema: Sipati ulje u veću šerepu, koju možete da stavite u rernu. Zagrejati.
Piletinu oprati i osušiti i nemojte skidati kožicu sa nje. ( ja kožicu ne jedem ali meso je uvek ukusnije kad se pripremi sa kožicom, jer se ne osuši ) Posoliti,pobiberiti i posuti sa suvim začinom koji koristite. ( ovo možete da uradit i ranije ) Staviti piletinu, kožicom okrenutom prema dole i propržiti je sa svih strana da dobije boju. Izvaditi iz šarpe i ostaviti na stranu.
Na istoj masnoći ispržiti sitno isečen praziluk dok ne omekša, koji ste prethodno očistili i oprali, dodati očišćenu i na kockice isečenu šargarepu te i nju kratko propržiti i na kraju dodati beli luk i pržiti samo dok luk ne zamiriše. Dodati pirinač ( količinu odredite sami po broju vaše porodice, nama je dovoljno 200 g za nas dvoje, mada i to ne pojedemo sve i koliko god da pirinča stavite na to obično ide od 1 i po količina do 2 količine tečnosti, u zavisnosti koji se pirinač koristi ) i pržit, stalno mešajući da se ne zalepi, dok pirinač ne postane staklast..
Za ovo se može koristiti pileća supa ili obična voda. Ja koristim pileću supu, jer je uvek imam u kući. U pileću supu razmutiti ajvar, naliti sa tim propržen pirinač ( ja uz ajvar koristim i pire od ljutih paprika koji kupujem u turskoj prodavnici, vrlo je sličan kao što je pire od paradajza ) izgrebati varjačom sve sa dna šerpe, dodati malo isečenog peršuna, promešati i naređati proprženu piletinu odozgore, poklopiti i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ili dok vam tečnost ne uvri. Pred kraj pečenja otkriti i ostaviti da malo jelo dobije boju.
Pred služenje posuti sa svežim peršunom i poslužiti jelo uz salatu po vašem izboru. Ako vam šta ostane, može se poneti na posao za ručak.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар