петак, 26. фебруар 2021.

Pilav na malo drugačiji način

 Ja pilav obožavam i obično ga pravim malo drugačije ali ovog puta ga pravim po receptu moje prijateljice Katarine, jer sam jednostavno htela nešto malo drugačije nego obično...


Sastojci:  200 g pirinča dugog zrna, 400 ml pileće supe, 2 kašike maslinovog ulja, 1 velika ili 2 manje šargarepe, 1 veći struk praziluka, ( samo beli i svetlo zeleni deo ) 2 čena belog luka, pileće meso po vašem izboru, so, biber, suvi začin, 100 g ljutkastog ajvara

Priprema:  Sipati ulje u veću šerepu, koju možete da stavite u rernu. Zagrejati.

Piletinu oprati i osušiti i nemojte skidati kožicu sa nje. ( ja kožicu ne jedem ali meso je uvek  ukusnije kad se pripremi sa kožicom, jer se ne osuši ) Posoliti,pobiberiti i posuti sa suvim začinom koji koristite. ( ovo možete da uradit i ranije )  Staviti piletinu, kožicom okrenutom prema dole i propržiti je sa svih strana da dobije boju. Izvaditi iz šarpe i ostaviti na stranu.

Na istoj masnoći ispržiti sitno isečen praziluk dok ne omekša, koji ste prethodno očistili i oprali, dodati očišćenu i na kockice isečenu šargarepu te i nju kratko propržiti i na kraju dodati beli luk i pržiti samo dok luk ne zamiriše. Dodati pirinač ( količinu odredite sami po broju vaše porodice, nama je dovoljno 200 g za nas dvoje, mada i to ne pojedemo sve i koliko god da pirinča stavite na to obično ide od 1 i po količina do 2 količine tečnosti, u zavisnosti koji se pirinač koristi )  i pržit, stalno mešajući da se ne zalepi, dok pirinač ne postane staklast..

Za ovo se može koristiti pileća supa ili obična voda. Ja koristim pileću supu, jer je uvek imam u kući. U pileću supu razmutiti ajvar, naliti sa tim propržen pirinač ( ja uz ajvar koristim i pire od ljutih paprika koji kupujem u turskoj prodavnici, vrlo je sličan kao što je pire od paradajza )  izgrebati varjačom sve sa dna šerpe, dodati malo isečenog peršuna, promešati i naređati proprženu piletinu odozgore,  poklopiti i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ili dok vam tečnost ne uvri. Pred kraj pečenja otkriti i ostaviti da malo jelo dobije boju.


Pred služenje posuti sa svežim peršunom i poslužiti jelo uz salatu po vašem izboru. Ako vam šta ostane, može se poneti na posao za ručak.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар