недеља, 7. фебруар 2021.

Pita od starog hleba " a la caprese "

Kod mene, kao što znate od ranije, retko kad ostane hleb ali ovog puta sam kupila baguette jer sam htela nešto da pravim sa njim i nisam stigla, tako da mi je ostalo hleba za ovu pitu.


Sastojci:  250 do 300 g baguette hleba, 50 ml maslinovog ulja, 4 čena belog luka
1 mala glavica crnog luka, 1 ljuta papričica, 500 g sitnog cherry paradajza, 1 do 2 kašike seckanog bosiljka, po ukusu so i sveže samleven biber, 150 do 200 g izrendane mozzarella sir, 8 jaja, 250 ml mleka

Priprema:  U veći tiganj sipati i zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno isečenu manju glavicu crnog luka i ljutu papričicu, kojoj ste očistili semenke i žilice ( ja sam koristila jalapeno papriku, zato sam nju dodala odmah sa lukom jer je malo mesnatija, ako koristite feferon, njega dodati na kraju s paradajzom ) i pržiti sve zajedno samo da luk i paprika omekša, dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo da zamiriše, dodati paradajz, koji ste isekli na polovine i pržiti dok paradajz ne omekša, ne više od 3 do 4 minuta.
Skloniti sa ringle, dodati sitno iseckan bosiljak i posoliti i pobiberiti, ali ne previše, jer će se jaja i mleko isto soliti.
Ostaviti na stranu.

Manji pekač, veličine 30 X 22cm premazati puterom.
Baguette iseći na parčiće oko 2cm debljine i poređati prvi sloj u pekač, preko sipati kašikom svuda po hlebu pripremljen nadev i posuti izrendanim sirom.
Preko staviti još jedan sloj isečenog baguette hleba.

U veću zdelu, žicom umuti jaja i dodati mleko, posoliti i pobiberiti pa tom masom preliti preko hleba. Masa od jaja treba da bude do hleba, ne bi trebala da prekrije sav hleb.
Ostaviti oko dvadesetak minuta da hleb upije tečnost.
Za to vreme uključite rernu da se greje na 190°C.
Peći pitu oko 25 do 30 minuta ili dok ne vidite da je gornji sloj porumeneo a cela masa izgleda kao da je narasla.


Izvaditi, posuti hleb sa još malo izrendanog sira i vratiti nazad i peći samo dok se sir ne otopi.
Pečenu pitu izvadiri i ostaviti na žici da se prohladi.


Iseći na komade i poslužiti toplu uz zelenu salatu.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар