уторак, 9. фебруар 2021.

Šne nokle

 Jedna od retkih poslastica koje ja volim... doduše volim ja sve što je pravljeno sa kremom.


Sastojci : 4 jaja, 100 g šećera, 1 l mleka, vanilla, čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema:  Odvojiti belanca od žumanca dok su jaja hladna jer se onda lakše razdvajaju pa ih ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Staviti litar mleka da se kuva a za to vreme umutiti belanca u šne, postepeno dodavajući 1 kesicu vanile. Kad je mleko provrelo, smanjiti temperaturu na pola i pomoću dve kašike vaditi umućena belanca i spuštati ih u provrelo mleko i kuvati svaku stranu oko minut do dva. Rešetkastom kašikom vaditi skuvane noklice i stavljati ih u cediljku da se ocede od viška mleka. Vratiti mleko nazad u šerpu.

Kad ste zavrili sa kuvanjem noklica, dodati u mleko vanilu ili vanilla paste i ostaviti nekoliko minuta da mleko poprimi ukus vanile. Možete procediti kroz cediljku a i n morate. Ostaviti proceđeno mleko u zdelu.

Umutiti žumanca sa šećerom ( pošto mi ne volimo mnogo slatko ja sam stavila samo 70 g šećera i za nas je to bilo dovoljno a vi stavite po vašm ukusu ) dok ne dobijete gustu i svetlu masu.Sipati mleko u umućena žumanca u tankom mlazu da vam se jaja ne skuvaju i postanu "dronjava " stalno muteći mikserom ili žicom za mućenje. Vratiti nazad u šerpu i kuvati dk se ne zgusne. 

Savet: U slučaju da vam se žumanca zgrušaju dok se krema kuva, kad je krem skuvan uzeti štapni mikser i umutiti masu u glatku i svilenu kremu.

Ostaviti da se ohladi.


Uzeti čaše iz kojih ćete poslužiti šne nokle, podelite polovinu kreme u čaše, stavite skuvane nokle i preliti ostatkom kreme preko i preko kreme staviti po još noklu-dve odozgore. Posuti izrendanom čokoladom i poslužiti šne nokle dobro rashlađene


Prijatno!!!!

Verovatno ste primetili da ja u svoju kremu ne dodajem ni brašno ni gustin jer je zaista nepotrebno, probajte pa mi javite vaše utiske...



Нема коментара:

Постави коментар