уторак, 8. јун 2021.

Penjurlije

 Penjurlije su napravljene i davno pojedene a ja nikako da sednem i napišem recept...malo lenjost, malo zauzetost a malo i ove vrućine, koje su mnogo rano počele...mi u Kanadi nemamo proleće, mi iz zime prelazimo u leto i baš šteta što ne možemo da osetimo, za mnoge, najlepše doba godine, proleće.


Sastojci:  400 g brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli, 200 ml toplog mleka,  1 belance

i još: 1 žumance, 200 g izmrvljenog sira, 100 g otopljene i prohlađene masti ( plus polovina od 1 celog jajeta a pola ćemo iskoristiti za premazivanje testa kad naraste )

Priprema:  U toplo mleko dodati suvi ili izmrviti svež kvasac, dodti kašičicu šećera i 1 kašiku brašna, ( od onih 400 g ) razmutiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.

Prosejati brašno, ( ja vek prosejem oko pedesetak grama brašna više pa to odvadim i ostavim na stranu, ako mi zatreba pri doradi testa, jer sva brašna ne upijaju isto vodu ) dodati podignut kvasac, blago umućeno belance i so.

Zamesiti meko ali ne i lepljivo testo i ako je potrebno, pomozite sa onim brašnom koje ste ostavili na stranu.Premazati sa vrlo malo masti, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo lepo naraste. Obično, sada kada je toplo, testo naraste vrlo brzo, zimi je to malo teže.

Dok testo raste sjediniti sir sa žumancetom. ( moja jaja su sa farme, domaća, ali na žalost nisu uopšte žumanca žuta tako da se u mojim penjurlijama i ne vidi da ima premaz od žumanaca i sira. Sir koji sam koristila je bila mešavina kremaste rikote i nekog kremastog feta sira, tako da se istopio, ali sledeći put će biti druga pesma, znam i koa jaja da koristim i koji sir. Mi u kući uvek imamo dve vrste fete, ja volim kremastiji a muž voli onu tvrdu fetu, ali od kremastog je ostalo vrlo malo i ostala malo i rikota pa se moralo iskoristiti.

Isipati na radnu površinu, blago premesiti testo i razvući testo u pravougaonik debljine oko 1cm. Premazati mešavinom sira i žumanca i urolati prvi deo do polovine, sad urolati i drugi deo do sredine i preseći na pola.


Iseći oba rolata na manje rolatiće, pa svaki rolatić ovlaž provući kroz otopljenu mast,i poređati u pleh. Pokriti i ostaviti još jednom da mali rolatići narastu.
Zagrejati rernu na 180°C sa ventilatorom i kad se rerna zagrejala, premazati naraslo testo sa preostalim  umućenim jajetom i peći oko 20 do 25 minuta dok vam lepo ne porumene. Pečene penjurlije poprskati ih sa vrlo malo hladne vode, pokriti i ostaviti da se kratko ih ohladiti pre služenja.


Penjurlije su izuzetno mekane, kakve su sledećeg dana, ne znam, jer mi smo ih pojeli istog dana.


Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Gdje ide ova mast je l u fil sa jajima i sirom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mast se rastopi i penjurlije se umaču u tu mast i onda se ređaju u pleh.Irena, pogledaj gore u receptu ispod radne slike, tu sam napisala. Puno pozdrava.

      Избриши