уторак, 12. септембар 2023.

Složenac od pečenih paprika i sira

Ovakva jela su mi najdraža, može da vam bude ručak a ako šta ostane i večera.


Sastojci: oko 8 većih pečenih roga paprika, 100 g feta sir, 1 vezica peršuna, 3 čena pasiranog belog luka, pola kašičice bibera, po ukusu soli, 100 g kačkavalja, 30 ml maslinovog ulja
Sastojci za preliv: 3 veća jaja, 60 g kiselog mleka ili gustog jogurta, 2 ravne kašike brašna

Priprema:  Ako su vam paprike iz zamrzivača, odmrznuti ih, oljuštiti, očistiti od semenki i ostaviti da se ocede.
Ja sam koristila sveže paprike u raznim bojama, koje sam prethodnog dana ispekla i ostavila da se dobro ohlade., Oljuštila sam ih, očistila od semenki i ostavila u cediljki da se ocede.
Oceđene paprike iseći na manje komadiće.

Beli luk očistiti i pasirati.
Peršun oprati, osušiti i iseckati na sitnije komadiće.
Feta sir izmrviti.
Pekač, veličine 20 cm X 20 cm premazati sa polovinom maslinovog ulja i po dnu poređati oceđene i iseckane paprike, da vam prekrije dno.
Preko njih posuti sa izmvrljenim sirom, posuti sa pasiranim belim lukom i preko posuti sa iseckanim peršunom.
Posuti sa biberom po vašem ukusu i preliti sa ostatkom maslinovog ulja.
Nemojte soliti, jer feta sir je dovoljno slan, bojim se da ne presolite jelo.


U zdelu umutiti jaja, dodati kiselo mleko ili gusti jogurt i umutiti sve zajedno i na kraju dodati brašno,  sjediniti sve zajedno. Masa treba da bude vrlo malo ređa nego što je za palačinke.
Preliti svuda preko peršuna.
Blago posoliti i pobiberiti.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, posuti sa kačkavaljem i vratiti nazad još 10 minuta da se dopeče i sir otopi.


Pečeno jelo izvaditi iz rerne, kratko ohladiti i poslužiti sa gustim jogurtom izmešanim sa sitno isečenim belim lukom ili po želji sa mladim crnim lukom.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар