недеља, 10. септембар 2023.

Torta sa šljivama

 Ako još uvek imate šljiva, probajte da napravite ovu tortu, koja ustvari i nije torta već kolač pečen u okruglom kalupu za tortu. Po želji, može se peći i u pravougaonom kalupu.

Sastojci: 250 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 160 g šećera, 4 jaja, 100 g gustog jogurta, 1 kesica vanilinog šećera, korica od 1 limuna, 240 ml ulja, prstohvat soli, 10 do 15 šljiva

Priprema: Odvojiti žumanca od belanca i umutiti belanca sa prstohvatom soli u mek šne pa tek onda dodavati šećer i vanilin šećer dok ne umutite u glatku i svetlu masu. Dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti da se belanca sjedine sa dodatim žumancetom i na kraju mutiti sve zajedno dok ne dobijete svetlu i gustu masu. Stalno muteći dodati ulje ( originalni recept po Jamie Oliveru treba da se koristi light maslinovo ulje ) i na kraju dodati gusti jogurt. Dodati narendanu limunovu koricu u umućenu masu.

Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo pa dodavati umućčenoj masi i laganim pokretima sjediniti brašno zajedno sa umućenom masom da nema grudvica.

Ja sam koristila okrugli pleh za tortu obim 22cm a vi možete koristiti i kalup za kolač, veličine 2ocm X 30cm, ili sličnih veličina Dobro premazati uljem i posuti brašnom pa višak istresite. Ja koristim sprej za pečenje kolača. Po želji, pleh se može prekriti i pek papirom.

Sipati umućenu masu u kalup, poravnjati odozgore i naređati šljive, koje ste prethodno oprali i rasekli na pola i izvadili im koštice. Posuti sa 1 kašikom šećera  i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam čalkalica koju zabodete u sredinu kolača, ne bude čista.

Ostaviti kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga poslužite...po želji ga možete poslužiti sa jogurtom ili kremom fresh.

Kolač je izuzetno sočan i posle nekoliko dana. Količina ulja je možda za neke prevelika, ali maslinovo ulje je dobro za nas i nećemo pojesti ceo kolač.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар