четвртак, 28. септембар 2023.

Slana lisnata pletenica

 Meni je testo najlakše napraviti i u zavisnosti šta imam u frižideru time ga punim..kupila sam dimljeni sir i šunku da napravim nešto sa tikvicama ali se plan promenio pa ispade ova pletenica i uz toplu supicu imali smo odličan ručak.

Sastojci za testo: 600 do 650 g brašna, 30 g mleka u prahu, 250 ml tople vode, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jajeta, 70 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera

Za punjenje: 3 kašike ajvara, 100 g izrendanog dimljenog sira, 100 g dimljenog sira u listićima, 200 g šunke, marinirane pečurke ili povrće

i još: 125 g putera, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu, dodati suvi kvasac, kašičicu šećera. U mlaku vodu sipati ulje, jedno celo jaje i polovinu umućenog drugog jajeta a polovinu ostaviti za premazivanje testa.

Ja sam u vanglicu stavila 550 g brašna pa sam kasnije dodala i ostatak brašna a na stranu sam ostavila još 100 g brašna jer je potrebno za valjanje testa kasnije. Trebalo mi je još 1 kašika od tih prestalih 100 g brašna. Testo treba dobro da se umesi i kad je umešeno, treba da bude meko i po malo lepljivo za ruke. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Ja sam napravila polovinu od ukupne količine testa, jer nisam želela da pravim 2 pltenice, radije ću ponovo umesiti testo jer volim da jedem sveže pecio a nisam probala da ostavim testo u zamrzivač, mada ću i to jednom probati.

Koristila sam celu količinu za punjenje jer volim kad ima dosta fila.

Testo podeliti na 3 ili 4 dela pa svaki deo rastanjiti i premazati sa omekšalim puterom. Stavljati jufku, preko druge premazane jufke i kad stavljate zadnju, nju ne premazujete. Ja sam podelila testo na 3 dela.

Ostaviti kratko u frižider da se puter malo stegne, lakše će se tanjiti. 

Za to vreme pripremiti čime ćete je puniti. Ako nemate dimljeni sir, može i obična mozzarella ili bilo koja mešavina lako topljivih sireva. Šunku možete iseći na manje komade. Deo sira izrendati na sitnije a deo ostavite na listiće. Ja kad kupujem sir deo tražim da mi iseku na komad a deo da mi izrežu na listiće.

Rastanjiti testo u pravougaonik debljine oko pola cm. Na sredinu testa sipati 2 do 3 kašike ajvara pa premazati preko cele dužine u širini od trećine testa. Preko staviti izrendani sir, preko sira šunku a preko šunke listiće sira, ili ako nemate listiće može i izrendan sir a preko sira staviti marinirane pečurke a ja sam koristila mešavinu povrća koja se koristi za bruskete. Iseći trakice sa obe strane oko 2 do 3 cm širine i prebaciti ih jednu preko druge preko nadeva.

Preneti pletenicu na pek papir, pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da testo još jednom naraste. Premazati sa umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

Ostaviti da se kratko ohladi pa poslužiti toplo.

Mogu vam reći da je idealno i sledećeg dana, ja sam pojela parče koje mi je ostalo, za doručak, bez da sam ga zagrevala.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар