понедељак, 4. септембар 2023.

Punjeno pecivo sa pečurkama

 Eh ta testa, moja velika ljubav i velika slabost...ne mesim baš tako često kao što sam nekad, ali 2 puta nedeljno umesim nešto drugo a hleb redovno mesim i zaista ne pamtim kada sam zadnji put kupila hleb...danas nama za ručak ovo pecivo i pojma nemam kako bih ga nazvla pa neka bude samo pecivo...


Sastojci za teso: 600 do 650 g brašna, 30 g mleka u prahu, 250 ml tople vode, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jajeta, 70 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera

i još: 450 g šampinjona, 2 manje glavice crnog luka, nekoliko strukova majčine dušice, 4 čena belog luka, so i biber, 100 g omekšalog putera, sečen peršun, 25 g putera i 2 kašike ulja

Priprema: Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu, dodati suvi kvasac, kašičicu šećera. U mlaku vodu sipati ulje, jedno celo jaje i polovinu umućenog drugog jajeta a polovinu ostaviti za premazivanje testa.

Ja sam u vanglicu stavila 550 g brašna pa sam kasnije dodala i ostatak brašna a na stranu sam ostavila još 100 g brašna jer je potrebno za valjanje testa kasnije. Trebalo mi je još 1 kašika od tih prestalih 100 g brašna. Testo treba dobro da se umesi i kad je umešeno, treba da bude meko i po malo lepljivo za ruke. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste pripremite fil. U veći tiganj sipati ulje, i puter i ostaviti da se puter otopi i sjedini sa uljem. Dodati sitno isečen crni luk, blago posoliti i pržiti dok luk ne omekša. Šampinjone ili pečurke koje koristite, prethodno očistiti ili oprati, te ih sitno iseckati, dodati u omekšali luk i pržiti dok sva tečnost ne uvri. Pred kraj dodati sitno isečen beli luk, pobiberiti, posoliti i po želji dodati malo suvog začina. Na kraju dodati majčinu dušicu a ako je nemate može i peršun, sjediniti i ostaviti na stranu da se ohladi. Po želji fil se može menjati; mleveno meso i rendani krompir, mladi sir izmešan fetom kao za gibanicu..

Naraslo testo ispati na radnu površinu i podeliti na 16 jednakih delova. Svaki deo je oko 70 g. Oblikovati kuglice, pokriti i ostaviti desetak minuta da se testo "odmori"

Uzimati po 4 kuglice i svaku kuglicu blago pobrašniti i rastanjiti u manji krug. Tri rastanjena dela premazati omekšalim puterom, staviti na tanjirić, pokriti i staviti u frižider, tako sad isto uraditi i sa preostalih 12 loptica. Uzeti prvo rastanjeno testo, pobrašniti radnu površinu i preko testa i oklagijom rastanjiti testo u veličini velikog plitkog tanjira. Uzeti mali tanjirić staviti na sredinu testa pa blago utisnuti da se vidi krug od tanjira na testu. Nožem ili pizza swekačem iseći 30 trakica približno istih širina, oko 2cm. Prebacivati te trakice jednu preko druge kao slovo X dok e završite ceo krug.

Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Pokriti dok pravite sledeće 3.

Kad ste završili sa pravljenjem peciva, pokrite i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Izbosti viljuškom dno peciva, premazati sa preostalim umućenim jajetom i napuniti sredinu sa pripremljenim filom, posuti semenkama po vašem izboru i pecite oko 30 do 35 minuta u prethodo zagrejanoj rerni na 175°C

Ja sam ih namerno pravila manje ali vi ako ne želite možete napraviti i jednu veliku, pa poslužiti isečenu na parčiće, kao pizzu. Pravila sam je i na taj način sa drugačijim testom


Ispečeno pecivo možete posuti sa nekim lako topljivim sirom i vratiti nazad u rernu samo da se sir otopi. Ostaviti kratko da se ohladi pa ih poslužite tople. 


Idealno za nedeljni brunch, može i za ručak uz salatu po vašem izboru.

Testo je izvanredno da se radi s njim tako da ovu vrstu testa možete koristiti i za mnoga druga peciva...ja ću sledeći put praviti pogaču od njega.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар