четвртак, 14. септембар 2023.

Pekmez od ljutih paprika za sireve i nareske

 Pre nekoliko dana gledam neke postove na FB i naiđem na post od moje cool prije Damire Skansi  u  kome piše i ovaj recept...Inače ja sam jela ovde neku vrstu džema od ljutih paprika ( pepper jelly ) i htela sam da isprobam i ovaj od Damire, jer sam morala da zadovoljim moju radoznalost. Imala sam sreće te nađoh lepe mesnate paprike a ljutih paprika uvek imamo u kući.

Damira, od srca ti hvala na drugačijem ali odličnom receptu a originalni recept je na Damirinom blogu.

Sastojci: 1 kg mesnatih roga paprika, 200 g svežih ljutih paprićica, 600 g šećera, 1/2 kašičice soli, 200 ml jabukovog sirćeta

Priprema: Oprati paprike, očistite od semenki i iseći na manje parčiće. Ljutu papriku očistiti sa rukavicama, jer će ruke da vam "bride" od ljutine i ne daj bože da se pipnete za oči sa tim ljutim rukama, odstraniti sve semenke i staviti sve u šerpu, naliti sa vodom, dodati so i šećer i kuvati na laganoj temperaturi dok paprika ne omekša.

Ja nisam stavila celu količinu šećera jer mi se učinilo da mi je to previše na ovu količinu paprika, pa sam stavila samo 350 g a vaš je izbor koliko ćete vi staviti. Od ljutih paprika sam koristila samo 3 habanero paprike, ( pogledajte fotkicu ispod )  jer one su otrov živi od ljutine, da bih stavila 200 g tačno bi crkli od ljutine a vi koristite paprike koje imate, ali je vrlo važno da ovaj pekmez bude ljut sa slatkim ukusom.


Skuvane paprike propustite kroz pasirku da se odvoji kožica od 2mesa". Staviti ponovo u šerpu, dodati jabukovo sirće i kuvati dok se pekmez ne zgusne. Ako nije dovoljno gust ( što puno puta zavisi od paprika koje se koriste, Damira preporučuje da se stave 2 listića želatina ili rastopljeni agar agar u vruć pekmez. Meni nije bilo potrebno jer se pekmez baš lepo ukuvao.

Sterilisati male teglice i puniti vruće teglice sa vrućim pekmezom. Obavezno koristite male teglice jer šteta je stavljati u velike teglice, ovaj pekmez se ne koristi baš često. Meni je ovo takođe idealno uz neko hladno pečeno meso, ali je takođe idealno za sve one koji prave daske sa suhomesnatim narescima i sirevima da uključe i ovaj pekmez.

Napunjene teglice vratiti u vruću rernu ostaviti 10 do 15 minuta, izvaditi teglice i ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Ja sam od ove količine dobila 7 ovakvih malih teglica i jedan deo ću pokloniti prijateljima a deo zadržati za sebe, jer mi se jako dopada.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар