петак, 29. септембар 2023.

Ljutenica

 Ljutenicu obično pravim sa zelenim paradajzom, ovog puta sam htela da je napravim sa zrelim paradajzom jer sam ga imala previše u bašti a imala sam i odlične pečene crvene paprike, od kojih više nisam htela da pravim ajvar, jer ove sezone sam napravila 4 vrste različitog ajvara i imam ga još i od prošle sezone...


Sastojci: 3 kg zrelog paradajza, 4 kg pečenih paprika, 500 g ljutih pečenih paprika ili po ukusu, 100 g šećera, soli po ukusu, 100 ml jabukovog sirćeta, oko 250 ml ulja, po ukusu biber i beli luk

Priprema: Odabrati dobro zreo paradajz. Ja moj paradajz sameljem u blenderu i onda ga prpustimo kroz pasirku da nema semenke, ko želi, ne mora ga procediti kroz pasirku, izbor je vaš.

U veću šerpu sipati paradajz, dodati prvo pola količine ulja ( ako je potrebno dodaćete kasnije ) šećer, sirće i kašiku soli ( kasnije ćete dodati ako je još potrebno )  i kuvati dok sok od paradajza se malo zgusne.

Pečene paprike oljuštiti i jedne i druge, očistiti od semenki i iseckati što sitnije možete. ( videla sam neke recepte na internetu da se paprika ne peče, već se melje sveža, ja ću na taj način probati iduće godine pa ću videti koji mi je ukusniji a vi, ako želite možete probati i jednu i drugu vrstu po pola količine pa vidite koji vam se više sviđa ) Ako želite možete papriku i samleti na mašini za meso. Ja volim da u ljutenici ima komadići paprike. Ja moje paprike ispečem dan ranije i oljuštim i ostavim ih u cediljku da se ocede od viška tečnosti tako da ne moram dugo da ih kuvam.

Dodati u ukuvani paradajz i kuvati sve zajedno još nekih pola sata na jačoj temperaturi dok ne dobijete lepu kremastu masu, ako je potrebno dodati još ulja. Probajte da li vam je potrebno još soli, dodajte sitno iseckan beli luk, mlevenog bibera i ko želi, peršun.

Tegle i poklopce oprati u vrućoj vodi sa sapunicom, isprati ih i bez sušenja staviti u rernu da se osuše i dobro zagreju. Ja ih obično stavim na 100°C kad počnem da kuvam ljutenicu i dok je ljutenica skuvana, tegle su suve i vruće.


Sipati vruću ljutenicu u vruće tegle, vratiti nazad u rernu i ostaviti na toj temperaturi 15 do 20 minuta. Isključiti i ostaviti da se ohlade u rerni ili ih izvaditi, zaviti u neko ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade.

Ohlađene tegle ostaviti u špajz sa ostalom zimnicom. 

Vrlo je važno imati čiste tegle i uraditi pravilno pasterizaciju i onda vam je uspeh zagarantovan. U svoju zimnicu nikada nisam koristila nikakav konzervans ili kao što su nekada naše mame koristile salicin ( ako se dobro sećam tog naziva )

Kad su vam tegle se ohladile, ja svaki poklopac pipnem prstom i ako se poklopac, kad pritisnem ne vrati nazad već je ostao udubljen prema tegli, vakum je napravlje tako ne morate da se brinete da li su se vaše tegle vakumirale. Ako nekim slučajem poklopac varira ispod vašeg prsta gore dole, stavite te tegle u frižider i koristite ih prve.

Imala sam slučaj, gde mi je poklopac varirao i ostavila sam u špajz da bih to prvo potrošila, hoćeš, ja sam na to zaboravila..pre neki dan sam otvorila teglu ( jer njih obično markiram da znam ) i džem od kajsija je bio odličan...ako nekog interesuje, mogu i uslikati.inače džem je napravljen 2021 godine.

Od ove količine sam dobila 10 teglica od po pola kg i jednu od 250 g

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар