четвртак, 24. април 2014.

Mlečni hleb2

Puno toga se napravilo za Uskrs,jedno od toga je i ovaj mlečni hleb, koji je odavno na listi čekanja....



Sastojci:

125 ml soka od ananasa
1 kašika šećera
8 g suvog kvasca
125 ml mleka
55 g otopljenog putera
65 g šećera
pola kašičice vanile
1 jaje
450 do 525 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje za premazivanje testa


Priprema:

Zagrejati sok u koji ste dodali kašiku šećera ( ja obično kupujem ne zaslađeni sok ) i dodati suvi kvasac,sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.


U veću zdelu prosejati brašno,početi sa 450 g možda vam neće trebati svo brašno,dodati so i sve promešati.

Zagrejati mleko,dodati otopljen i malo prohlađen puter,šećer,jaje,vanilu i sve to izmešati sa viljuškom.Sipati nadošli kvasac i smesu od jaja i mleka u brašno i mikserom sa spiralnim nastavcima,umesiti testo.Ovo testo možete umesiti i rukom i mesiti ga oko 5 do 8 minuta.Pobrašniti radnu površinu,istresti testo i mesiti ga dalje,po potrebi dodavati po malo brašna. Umešeno testo treba da bude meko i po malo lepljivo.

Oblikovati testo u kuglu,premazati sa uljem svuda okolo,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena.

Naraslo testo istresti na radnu površinu,premesiti i ako hoćete da pravite male kajzerice, podelite testo na 24 male kuglice. Ja sam ih pravila u obliku kiflica, pogledajte kako na ovaj recept.

Ja sam htela da deci pošaljem ovaj hleb za doručak, imala sam višak čokoladnih jaja i stavljala sam po jedno jaje u svaku kiflicu.Svaki isečeni trougao sam premazala sa malo otopljenog putera,pre nego što sam ih zavila u kiflicu, tako su mi se lepše listale.
Ako ih pravite u obliku kajzerica, svaki deo,kad ste testo podelili,premesiti, oblikovati u lopticu i ređati u podmazan pekač,veličine 32cm X 22cm, ako hoćete da su slatke, možete staviti i po malo džema i praviti ih u obliku buhtlica.

Pokriti testo sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste.

Uključiti rernu na 180*C da se zagreje.

Naraslo testo treba da ispuni pleh,premazati sa umućenim jajetom i peći oko 20 do 25 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Umesto jajeta,testo možete premazati sa otopljenim puterom.


Toplo pecivo premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se prohladi ili ostaviti da se pecivo ohladi, posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.



Prijatno!!!!




17 коментара:

  1. So beautiful Easter bread! Well done, Zoki!
    Hugs and kisses, my dear friend. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you Gery. I was thinking of you today and I hoped that you, my friend, had good Easter with your loved ones. Hugs and kisses.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much, Zoki, you're a wonderful woman! Yes, I had a good Easter and I hope that it was same to you! :)
      With love! :)

      Избриши
  3. Савршено изгледа и баш мами на испробавање. Верујем да сте уживали :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepo izgleda! Obožavam mlečne hlebove, ali ovaj sa sokom nisam probala! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Snežana i nama je prvi put i jako nam se dopao.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Zorice, divan je, obozavam takve hlepcice, mogu zamisliti kako je sve fino mirisalo dok se peklo.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala, draga Lana i ja ih obožavam i zato uvek volim da isprobam sve vrste peciva. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  8. Your Easter bread looks just perfect, Zoki! :) I love the small coloured quail eggs you tucked in it! :)
    I hope you had lovely Easter holidays. Knowing how well you cook, I am positive it was delicious around you! :)
    Hugs and good wishes!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. My dear TiKi, thank you soooo much and I wish that I can make pictures like you. They just amazed me and I am so impressed. Hugs, my dear friend and have a wonderful day:))

      Избриши
  9. Kako dobro izgleda tako mora i da je jako fino ! Meni se čini da mi miriše do ovdje, posebno sam uočila sok od ananasa, obožavam ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mene je oduševio taj sok od ananasa i ranije sam puno puta videla recepte sa njim, ali sam ih izbegavala jer sam mislila ko zna kako će to da izgleda...veoma sam zadovoljna a ako voliš ananas, volećeš i ovo pecivo.

      Избриши