уторак, 1. април 2014.

KuVarijacije.....................SEMLA- tradicionalni švedski kolač

Ovemesečni recept za KuVarijacije sam  videla na jednom od blogova, koji dosta dugo pratim,ali nisam uspela da ga napravimi potpuno sam zaboravila za taj recept, dok se nije približilo vreme da se recept isproba.
Nisam bila sigurna da hoću da isprobam ovaj recept jer pastu od badema ne volim i mislila sam kako ću da isprobam ovaj recept sa Milicinog bloga " Na tanjiru " dok se nisam setila mog originalnog recepta koji sam videla na blogu. What's for lunch,honey?
Pa da krenemo sa  receptom za semlor.


Pošto nisam pravila kolač po receptu, nego sam smanjila količine i moje količine su bile kao na blogu...What's for lunch, napisaću te količine ovde.

Sastojci:

300 g prosejanog brašna
160 ml toplog mleka
5 g suvog kvasca
50 g šećera
2 kašičice samlevenog kardamoma
30 g otopljenog i prohlađenog putera
1 malo jaje
prstohvat soli

i još:

150 do 200 g lingonberries džema
250 ml mleka
1 puding od vanile
1 kašičica vanilla paste
2 kašike šećera
200 ml tečne pavlake
1 kesica vanilinog šećera

za premazivanje peciva:

50 do 100 ml mleka
kašika dve šećera

za posipanje:

prah šećer

Priprema:

Pripremala sam na potpuno isti način kako je napisano u receptu, osim što sam testo mutila sa mikserom. Pošto sam imala malu količinu testa podelila sam testo na 10 loptica koje su bile otprilike oko 57-58g svaka.
 Pre pečenja sam svaku lopticu premazala sa zaslađenim mlekom i pekla sam ih oko 18 minuta ali sam posle 12 minuta pokrila ih sa papirom za pečenje, jer mislim da bi mi pregorele. Pekla sam ih na 185*C.

Kad su se ispekle, ostavila sam ih da se ohlade ( ali nisam čekala da se potppuno ohlade, nisam imala vremena ) u svaku sam sipala punu kašičicu ovog džema ( koji sam za divno čudo imala, dobila sam ga još prošle godine od naše Jelene, gde ga je ona kupila popjma nemam, niti znam kako se to zove na srpskom jeziku, džem je po malo kiselkast ), preko džema sam sipala po punu kašiku skuvanog i ohlađenog pudinga od vanile.
Preko sam ih napunila sa umućenom pavlakom, stavila im kapice i posula sa prah šećerom.

Posle ručka smo se zasladili sa semlor.
 Milice, od srca ti hvala na ovom receptu, i ako sam ga prilagodila našem ukusu,uživali smo.

16 коментара:

  1. Prelepo, baš si majstor za sve vrste peciva, testa i sl. Ovaj tzv. švedski kolač me podseća i na krofne i na kajzerice i na princes krofne... ovo punjenje mu daje fenomenalan ukus. Pozdrav draga Zoko iz dalekog Požarevca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Zoro moja, puno ti hvala.....do zadnjeg momenta sam se mislila zbog onog originalnog punjenja sa badem smesom,koju baš ne ljubim ni ja a ni ,už,dobro je da sam našla ovaj drugi recept sa drugačijim punjenjem, kojem sam dodala malo i svoju izmišljotinu ali nam se puno sviđa.

      Избриши
  2. Pa da nema bolje majstorice.Ala je ovo fino,zagrizla bih onako odozgo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tebi puno hvala, recept je zaista napisan u detalje i lako ih je napraviti. Ja sam se bojala da ćemi se loptice deformisati prilikom pečenja.

      Избриши
  3. Прекрасно е Зори. Пак си направила нещо вкусно и красиво!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much, my dear friend...if you have a chance,try them, I am sure that in your presentation they will be perfect. Hugs, my dear friend:))

      Избриши
  4. lepa varijacija sa džemom i pudingom - osvežavajuća , a fotke kao i uvek fenomenalne , Zoko ! Ja sam postala fan semli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, želela sam da budem u igrici ali nisam volela punjenje jer ga ne volimo, tako da mi je ova ideja suoper. Od srca ti hvala.

      Избриши
  5. bas su krasne, da sam gdje blize Milice, ne bi mi bilo mrsko da svratim na kafu :) <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice moja, hvala i izvoli, ima ih još dve, taman za tebe i Šumadinca. Topli pozdrav za vas.

      Избриши
  6. Super varijacija, mi obožavamo badem pastu pa nam je ovo bilo odlično

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, drago mi je da su vam se dopale i nama su se dopale na ovaj način...testo je izuzetno lepo.Topli pozdrav.

      Избриши
  7. Odlično si ih napravila, ja nisam ovaj put učestvovala ali zato uživam u vašim slikama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzana i ja ih napravih zadnjeg momemta, dugo sa, se mislila zbog ove smese od bademo jer je ne volimo, i ova varijanta sa džemom i pudingom mi se mnogo više dopada.

      Избриши
  8. Dobro si se snašla za izmjenjenim punjenjem, ja sam ljubitelj badema, ali sam sigurna da je i sa džemom bilo ukusno ! I krasno si ih napravila !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Badem obožavam da grickam ali badem smesu baš nešto ne ljubim i zato nikad ne pravim kolače od marcipana.Ovako punjenje mi se jako dopada. Puno ti hvala.

      Избриши